Kvinna vårdas för "mördarbakterien"
NORRKÖPINGEn kvinna vårdas på Vrinnevisjukhuset i Norrköping för en mycket svår streptokockinfektion. Vid den här typen av infektion bildar bakterier gifter som angriper muskler och vävnader och sjukdomsförloppet kan bli dramatiskt. Vid tidigare fall har man i massmedia talat om "mördarbakterien". De senaste åren har några fall dykt upp varje vinterhalvår i Östergötland.
Men smittsamheten är väldigt låg och Lars Eriksson tycker inte att det finns anledning till oro bland allmänheten. Det är inte någon epidemi.
Teoretiskt kan det smitta, via saliv, saliv på t ex fingrar, säger han. Men det är bara några få som drabbas varje år. 1999 förekom det ett par fall i Linköping och Norrköping och också förra året fanns det något fall i Norrköping, minns Lars Eriksson.
De här kraftiga streptokockstammarna finns ute i samhället och återkommer med en viss regelbundenhet. De senaste 15-20 åren har de dykt upp igen.
Under vinterhalvåret är det många som insjuknar i ofarliga streptokockinfektioner som halsfluss och hudinfektioner.
De farligare streptokockstammarna har bakterier som bildar kraftigare gifter av olika slag.
- Om en viss streptokock grasserar i ett samhälle ett antal år jobbar befolkningen upp ett visst immunitetsskydd mot de här giftprodukterna, säger Lars Eriksson.
Men om just den här streptokockstammen varit borta från samhället ett halvt sekel så finns inte samma immunskydd längre.
- Nu verkar det sedan 15-20 år som en del streptokockstammar kommit tillbaka, stammar som har ganska kraftiga gifter.
Är man dessutom allmänt nedsatt, av t ex en förkylning, kan man drabbas väldigt olyckligt.
<b>Kraftig smärta</b>
- Det hemska med de här är att det är jättesvårt att uppfatta vad det är för något. Det är ospecifika symtom. Plötsligt, inom loppet av en halvtimme, rasar allting. De tappar blodtrycket, säger Lars Eriksson.
Ett någorlunda tidigt symtom är en kraftig smärta i mjukdelsvävnader och muskler, i ett ben eller en arm. Bakterierna startar en infektionsreaktion och bryter ner musklerna.
- Det gör väldigt ont, säger Lars Eriksson.
- Behandlingen är en kombination av antibiotika och kirurgi.
Man sätter in antibiotika i kraftiga doser, samtidigt som man skär bort all förstörd vävnad.
1999 dog två kvinnor i Östergötland av "mördarbakterien".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!