Den styrande kvartetten hade valt Hageby bibliotek i Mirum Galleria, när man presenterade sin första gemensamma budget någonsin.
– Det här är ett historiskt ögonblick eftersom det är första gången det politiska styret är samlat mot mitten, konstaterade Eva-Britt Sjöberg.
Kommunalrådet Karin Jonsson (C) ansåg att budgetförhandlingarna mellan de olika partierna hade fungerat bra.
– Vi arbetar med konkreta frågor och vet vilka pengar som finns. Dessutom har vi allihop haft en pragmatisk inställning konstaterade hon.
Norrköpings kommun har drygt 350 miljoner kronor att använda nästa år men då är inte statsbidragen medräknade. Mer än hälften av dessa pengar går till fasta utgifter, som löner till kommunens 9 500 anställda. Av de kvarvarande 170 miljoner kronorna kommer drygt 100 miljoner att användas till reformer av olika slag. Här är det skolan som får mest pengar, 27 miljoner kronor nästa år.
– Tyngdpunkten ligger på skolans tidigaste år, så att barnen får ett bra stöd, för då ökar chanserna att det ska gå bra, konstaterade Lars Stjernkvist, kommunalråd (S).
Socialdemokraternas nyckelområden i budgeten är en förstärkt skola, som banar vägen för ett rättvisare samhälle enligt Stjernkvist men viktigt är också att hålla i ekonomin betonade han.
– VI behöver lägga undan pengar för framtiden. Vi vet att både det nya resecentrat och den nya järnvägen till Stockholm kommer att kräva stora investeringar. Därför sätter vi undan 25 miljoner kronor till detta nästa år, berättade Lars Stjernkvist.
Detta sparande ökar under åren för att nå en toppnotering på 100 miljoner kronor år 2020.
Kvartetten satsar också 10 miljoner kronor på att höja lönerna för kommunens anställda. Hur dessa pengar ska fördelas är inte klart. Men enligt Lars Stjernkvist är lärarlönerna prioriterade. Karin Jonsson flaggade även för att kommunens samhällsplanerare behöver ett lönelyft. Dessa viktiga nyckelpersoner riskerar annars att välja en karriär i Stockholm, konstaterade hon.
Det var tydligt var de olika politiska företrädarna i kvartetten hade sina hjärtefrågor. Kommunalrådet Reidar Svedahl (FP) betonade att Norrköping måste bli mera öppet mot såväl företagare som sina boende och besökare. Därför öppnar kommunen redan under det här året ett centralt servicekontor, som ska möta kommuninvånarnas olika frågor. Kommunen inrättar också under nästa år 200 trainee-tjänster.
Karin Jonsson berättade att kommunen kommer att satsa fem miljoner kronor på områdesutveckling, för att olika bostadsområden inte ska känna sig bortglömda.