2017 antogs översiktsplanen, där Malmölandet pekades ut för utveckling av ett stort område för logistiketableringar, något som alla utom Miljöpartiet ställde sig bakom.
Flera partier har nu efterlyst en bredare politisk diskussion om markanvändningen på Malmölandet.
"Från Kvartettens sida håller vi med. Förvisso var alla partier delaktiga när den gällande översiktsplanen antogs, men sedan dess har det gått flera år och mycket har hänt. Därför finns det skäl för en ny diskussion och nya ställningstaganden", skriver Kvartetten, S, L, C och KD, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
"Norrköping växer och efterfrågan på mark för företag och infrastruktur har ökat. Samtidigt har medvetenheten om vikten av de gröna näringarna och behovet av jordbruksmark ökat. Mål- och intressekonflikterna är följaktligen än svårare idag".
Kvartetten har initierat ett ärende i samhällsplaneringsnämnden, som ska ligga till grund för ett beslut i fullmäktige, då det handlar om ett avsteg från översiktsplanen.
I förslaget tar Kvartetten ett steg tillbaka när det gäller jordbruksmark, och redogör för hur man vill att processen med markköp för företagsetableringar ska gå till, att oppositionen måste vara delaktig. Lars Stjernkvist (S) tror inte på en total enighet men hoppas på en bred uppgörelse.
För att ta hänsyn till befintligt jordbruksföretag och behovet av jordbruksmark reducerar kommunen i förslaget det planerade området för verksamhetsmark från 240 ha till 100 ha.
Målet är att nå en bred politisk samsyn i kommunen samt en frivillig överenskommelse med markägaren och övriga verksamheter inom området.
– En frivillig överenskommelse är utgångspunkten, säger Lars Stjernkvist.
Förslaget är att samhällsplaneringsnämnden ska inleda arbetet med förhandling om markförvärv, och att fullmäktige ska utse en politiskt sammansatt förhandlingsgrupp som ska bestå av samhällsplaneringsnämndens ordförande Reidar Svedahl (L), kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och kommunstyrelsens andre vice ordförande Sophia Jarl (M).
Stjernkvist anser att det är bråttom. Kommunen har konkreta förfrågningar från företag som vill etablera sig på Malmölandet, nära järnväg och hamnen.
Hamnutbyggnaden är på gång, mycket av infrastrukturen är på plats, och nästa steg är att flytta godsbangården. Investeringar som kommer att skapa jobb, jobb som Kvartetten vill hamnar i Norrköping.