Kvalitet går före pris för konsumentministern
Under många år stod vi i Sverige liksom lite för oss själva och tittade ut på den stora världen. Vi levde i vår svenska modell och i våra svenska system. Sossarna hade en egen stark berättelse om hur det starka samhället skapats och om hur det skulle utvecklas vidare. Men hur ser den socialdemokratiska berättelsen ut idag? Skall partiet visa sig vara störst, bäst och vackrast även i det globala tjänstesamhället - precis som i det gamla industrisamhället?
Ann-Christin Nykvist anser att matpriserna i Sverige borde gå att pressa ner mer. Men vissa prisskillnader kommer ändå att bestå, tror hon. FOTO: SÖREN ANDERSSON/PRESSENS BILD
Foto:
Ann-Christin Nykvist har arbetat i regeringskansliet och på regeringens myndigheter sedan 1972. Då var hon utredningsaspirant på Försvarets rationaliseringsinstitut. Nu - 32 år senare - är hon konsument- och jordbruksminister i Göran Perssons regering.
Nykvist har förstås vissa fördelar genom sina bakgrunder i kanslihuset. Hon vet hur en "slipsten skall dras" för att få fram sina ärenden i byråkratin och hon har stora och rika nätverk inom den statliga förvaltningen.
Men socialdemokratin är ju inte bara ett regeringskansli och en maktapparat. Även om medlemsantalet och föreningsaktiviteten har rasat drastiskt under de senaste decennierna så finns det tusentals aktiva medlemmar kvar ute i landet. Partiet har dessutom mängder med kommunalråd och andra närstående lokala potentater ute i landet. Alla dessa - för att inte tala om väljarna - har givetvis synpunkter på regeringspolitiken.
<B>+ Hur klarar du av alla dessa kontakter? Är den långa tjänstemannakarriären måhända en black om foten i dessa sammanhang?</B>
- Jag var lite orolig inför mötet med det lokala partifolket, det tillstår jag gärna. Men jag har blivit mycket väl mottagen. Jag känner mig trygg på torgmöten och i den socialdemokratiska opinionsbildningen. Faktum är att det känns som om cirkeln sluts mellan min uppväxt och det politiska uppdrag jag har nu. Min pappa var en övertygad om än oorganiserad socialdemokrat. Han hade haft en utsatt och besvärlig barndom och han hade ett stort behov av trygghet.
- Hans värderingar var väldigt starka och påverkade mig mycket. Min far ansåg att socialdemokraterna stod på hans sida när det gällde tryggheten i samhället. Han var också en bestämd motståndare till alla former av välgörenhet. Präglingen jag fick under min barndom förstärks nu när jag själv arbetar för samma slags trygghet som han gjorde.
<B>+ Men är det verkligen så? Är det samma slags trygghet och samma slags politik vi talar om här? Går partiet att känna igen på det viset som du säger?</B>
- Många frågor är förstås nya och den politiska miljön har precis som samhället i stort förändrats på många sätt. Men om vi talar om en grundläggande värdering - som trygghet -- så är nog det mesta sig likt. De frågor jag arbetar med är typiska exempel på vad strävan efter trygghet kan betyda för dagens socialdemokrati.
- Idag känner många människor sig otrygga inför vad som skall hända med miljön framöver. Många oroar sig för om maten de äter innehåller gifter eller om maten är producerad på ett anständigt sätt. Som konsumenter vill alltfler människor känna sig trygga med att deras inköp gynnar en sund samhällsutveckling.
- Inte minst märkte jag det när vi från Sverige tog upp frågan om begränsningar av fisket i Östersjön. Där ställdes hela diskussionen om det hållbara samhället på sin spets och av det gensvar vi fick från människor i Sverige förstod jag på allvar vilken frustration och otrygghet många känner inför framtidens miljöhot.
<B>+ Gör ni några framsteg med fiskstoppet då? Händer det något på riktigt?</B>
- Året som har gått har för min del handlat mycket om att driva på i fiskfrågan. Vi har haft väldigt konstruktiva dialoger med yrkesfiskarna och vi har lyckats bilda en allians för fiskebegränsning med ett stort och viktig land som Tyskland. Nu går vi vidare med både gamla och nya medlemsländer runt Östersjön och jag är övertygad om att vårt arbete kommer att krönas med framgång.
<B>+ Men socialdemokratin som jag känner den är ju inte direkt något enfrågeparti. Miljön är ju därför bara en sak i det hela. Svensk fiskeindustri kan ju inte bara stänga igen eller hur?</B>
- Därför predikar inte socialdemokratin något idiotstopp av fisket. Man kan inte i ett slag rycka undan den ekonomiska och sociala tryggheten för en grupp yrkesfiskare och deras familjer. Vi vinnlägger oss om helheten men när jag väl sagt det så är det solklart så att EU:s medlemsländer står inför många svåra beslut i bl a fiskefrågan. Tillgången på fisk och levande rena vatten måste tryggas och skall vi lyckas med det så får några andra intressen kanske stå tillbaka något.
<B>+ När du var generaldirektör för Konkurrensverket framstod du som en verklig förkämpe för konsumenternas intressen. Tycker du inte att det är märkligt att det i den socialdemokratiska verklighetsuppfattningen bara finns konsumenter på den privata sidan. Varför har inte människor som förtvinar i vård- och omsorgsköer inom den offentliga sektorn behov av samma konsumenträttigheter som på de privata marknaderna?</B>
- De offentliga verksamheterna har en särskild rättslig reglering. De enskilda medborgarna kan påverka sin situation på ett helt annat sätt inom det offentliga än på den privata marknaden.
-På den offentliga sidan har väljarna dessutom väljarmakt - utöver möjligheten att överklaga och anmäla beslut som de uppfattar vara felaktiga så kan de alltså vid de allmänna valen faktiskt avsätta de politiker som ansvarar för de system som väckt väljarnas missnöje.
<B>+ Men kännetecknas inte många av de offentliga verksamheterna av just svag konsumentmakt? Är det inte så att många flyktingar, hemlösa, gamla, sjuka och ensamma personer bara verkar kunna hoppas på att bli uppmärksammade i medierna om de vill få en juste behandling? Varför är det osocialdemokratiskt att betrakta också de offentliga verksamheterna inom vård-skola-omsorg som marknader där människorna är konsumenter med vissa specifika rättigheter att driva sin sak gentemot producenten?</B>
- Visst finns det problem och tillkortakommanden inom den offentliga sektorn - inget tal om den saken - men du gör det alldeles för lätt för dig om du tror att allt skulle bli mycket bättre om vi bara införde marknadens mekanismer inom t ex vården. Jag är en vän av mångfald och valmöjligheter men glöm inte att det finns starka skäl för alla demokratiska länder att ha myndigheter som vakar över sådant som konkurrens och konsumenträttigheter på de privata marknaderna. Tänker man sig inte för så kan den offentliga sektorn snabbt ersättas av privata monopol - och vad har vi vunnit då?
<B>+ Varför är matpriserna fortfarande 20 procent högre i Sverige än i andra jämförbara EU-länder?</B>
- Utan tvekan är det så att konkurrensen fortfarande har vissa brister på de här marknaderna. I takt med nyetableringar och konkurrensskärpningar på den svenska marknaden så kommer dock prisskillnaderna mellan Sverige och andra länder att minska successivt. Men jag tror aldrig att de svenska priserna kommer att kunna sänkas så pass mycket att hela skillnaden till andra länder försvinner.
- Däremot kan vi räkna med att prisnivåerna i många andra länder - i takt med att löner, miljöskydd och välfärden stiger och utvecklas - kommer att höjas.
<B>+ Mycket talar för att konsumentinflytandet kommer att få allt större betydelse för hela samhällsutvecklingen. Är socialdemokratin verkligen förberedd på vilka krav det kan komma att ställa på politiken framöver?</B>
- Vår linje är tydlig. Det räcker inte bara att alltid jaga efter de billigaste varorna och tjänsterna på marknaderna. Skall miljön, tillväxten och välfärden utvecklas positivt krävs istället att vi jagar efter det bästa, det hållbara och det trygga.
Vår intervjutid är slut. När jag släntrar genom ett ruggigt och kallt Stockholm på väg mot järnvägstationen och Norrköpingståget känner jag att Nykvist fått mig att tänka på "trygghet" som något modernt och spännande.
Det var bra gjort av henne.