Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kuratorer varnar: E-cigg används med cannabisolja

Ett par fall av unga som droppar cannabisolja i e-cigaretter har framkommit nyligen och nu varnar kuratorer för fenomenet. "Det är som att röka en joint", säger Kerstin Jagesten, kurator.

Ungdomar har droppat cannabisolja i e-cigaretter för att berusa sig.

Ungdomar har droppat cannabisolja i e-cigaretter för att berusa sig.

Foto: Erik Nylander/TT

Norrköping2022-09-17 07:45

E-cigaretter, eller vejpning som det också kallas, är ofta en inkörsport till vanlig tobaksrökning. Men det kan också bli en inkörsport till tyngre droger om det används på det sätt som nu framkommit. Den senaste tiden har Kerstin Jagesten, som också jobbar på Moa-mottagningen, fått två samtal från oroliga föräldrar vars ungdom har blandat cannabisolja i vejpen. Den ena föräldern hade barn på högstadiet och den andra på gymnasiet. 

– Det här är ju sociala droger så det är inte en ungdom som gör det utan ett gäng, säger Kerstin Jagesten. 

Cannabisolja är en typ av koncentrat som innehåller THC och det är det ämnet som ger en berusning. Att röka en vejp på det sättet är att likställa med en joint.

– Det är en kriminell handling helt enkelt, säger Kerstin Jagesten.

– Det är som att röka hasch. Alla blir inte beroende men en del blir det. En del får ganska snabbt negativa effekter och det går snabbt att fastna i ett drogberoende, säger Eva Pedersen, kurator.

 För att göra det mer komplicerat finns det också vissa cannabisoljor som innehåller CBD, som är tillåtet i medicinskt syfte.

– Det är en riktig djungel för föräldrarna. Inget av det luktar någonting.

Kerstin Jagesten råder de som är oroliga att ta kontakt med Moa-mottagningen.

– Vi jobbar tillsammans precis som om man är orolig att ungdomen rökt något annat, sniffat eller druckit alkohol. Vi jobbar med beteendet, säger Eva Pedersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!