Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överklagan avslogs: Kunskapsljuset förblir stängd

Förvaltningsrätten har slagit fast att det är stopp för den muslimska friskolan Kunskapsljuset och att den ska hållas stängd. Bristerna i ledarskap och hur ekonomin hanterats har varit avgörande.

Kunskapsljuset i Hageby stängdes av Skolinspektionen. Beslutet överklagades. Nu har Förvaltingsrätten sagt sitt. Och skolan ska förbli stängd enligt en färsk dom.

Kunskapsljuset i Hageby stängdes av Skolinspektionen. Beslutet överklagades. Nu har Förvaltingsrätten sagt sitt. Och skolan ska förbli stängd enligt en färsk dom.

Foto: Pär Andersson

Norrköping2022-11-03 19:00

Skolinspektionen beslutade den 2 december 2021 att återkalla godkännandet för Föreningen Al-Noor Al-Islamia att som huvudman driva friskolan Kunskapsljuset. Skolan hade förskoleklass, grundskola med årskurserna 1-6 samt fritidshem. Bakgrunden till återkallandet var att myndigheten ansåg att det saknades insikt och lämplighet i ägar- och ledningskretsen. Föreningen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Nu har Förvaltningsrätten i Stockholm tagit ställning i ärendet och beslutat att avslå överklagan. Skolan får inte öppnas igen.

Föreningen har inkommit med förteckningar på personal som skulle visa att det fanns kompetens som krävdes i skolan. Men Förvaltningsrätten säger i sitt avgörande att de bedömer att kompetensen inte räcker. Man skriver bland annat i domen att den utbildning som finns inom skolverksamhet inte räcker och att "Styrelseledamöterna har endast viss utbildning som kan ha berört skollagstiftning".

Man noterar också att det finns eller har funnits kompetensbrist kring ekonomi i ledningen. Domstolen skriver att det uppstod ekonomisk misskötsamhet under samma period som "en av de tidigare ledamöterna genomfört en revisorsutbildning och bland annat fått erfarenhet av arbete med bokföring från den aktuella verksamheten". 

Tungt vägande skäl till avslaget har också varit att det under de senaste åren har förekommit en rad brister vad gäller föreningens redovisning av ekonomin. "Det framgår exempelvis att föreningen har åsidosatt bokföringsskyldigheten genom att inte upprätta någon löpande bokföring under stora delar av verksamhetsåren 2018 och 2019", skriver Förvaltningsrätten.

Rätten noterar också att föreningen har ålagts att betala företagsbot samt att en tidigare ordförande för styrelsen har dömts för bokföringsbrott. "Förvaltningsrätten instämmer i Skolinspektionens bedömning att dessa omständigheter är så pass allvarliga att styrelsen inte uppfyller kravet på lämplighet", sägs det i domen.

Förvaltningsrätten menar också att det inte spelar någon roll att föreningen därefter har utsett en ny styrelse. Det här "föranleder ingen annan bedömning, då de tidigare styrelsemedlemmarna åter ingår i styrelsen", skriver man i domen. Domen kan överklagas till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!