Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kungsgatans luft är farlig

Luften på Kungsgatan är farlig att andas. För höga halter av skadliga partiklar i luften har uppmätts inte mindre än 54 gånger i år.  - Jag trodde att jag tog en nyttig promenad, säger Maria Lindström med dottern Lydia, snart ett år.

På Kungsgatan håller man koll på luften. Med hjälp av den här mätaren kan man kontrollera halterna av farliga partiklar.

På Kungsgatan håller man koll på luften. Med hjälp av den här mätaren kan man kontrollera halterna av farliga partiklar.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-05-15 03:00
Det är framförallt under mars och april som de hälsofarliga partiklarna förekommer i luften. Boven i dramat är dubbdäcken, som river upp de farliga partiklarna i asfalten. I kombination med torra vägbanor betyder det skadlig luft, och i år har för höga partikelhalter noterats på Kungsgatan i höjd med Kvarngatan 54 gånger. För höga halter av sådana här partiklar leder till ökade sjukdomsproblem, och i värsta fall dödsfall för dem som bor eller vistas i området. - Jag har aldrig tänkt på att luften skulle vara dålig, men nu kanske jag inte ska gå här mer, säger Maria Lindström, som bor i området och är ute på promenad med dottern Lydia, snart ett år. - För mig spelar det inte så stor roll, men jag tänker på Lydia, säger hon. Just nu är halterna låga, men vidtar man inte åtgärder så återkommer problemet varje vår. På kommunen har man mätt halterna av partiklar på Kungsgatan under hela våren, eftersom platsen är särskilt utsatt med mycket biltrafik och höga husfasader. - Halterna som mätts upp på Kungsgatan är i nivå med dem man tidigare har mätt upp på Östra Promenaden, säger Robert Sandsveden på miljö- och hälsoskyddskontoret. Där har man vidtagit åtgärder och lyckats få ner nivåerna av skadliga partiklar. Nu väntar samma åtgärder på Kungsgatan. Det är framförallt CMA, ett medel som binder dammet och som dessutom kan användas på vintern istället för sand eller salt, som ska användas. Men det är en dyr metod, som innebär en merkostnad för kommunen med 2 miljoner kronor om året om det ska användas på alla platser där partikelhalterna är för höga. Robert Sandsveden påpekar att också privatbilisterna har en möjlighet att påverka. - Dubbdäck är det stora problemet. Om fler använder friktionsdäck istället för dubbdäck på vintern så rivs inte lika mycket partiklar upp, säger han. Andra åtgärder som man tittar på på kommunen är bättre rengöring och underhåll av gatorna och olika sätt att minska biltrafiken i utsatta områden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om