Kungsgårdselever besökte ukrainsk skola
NORRKÖPINGTolv elever från Kungsgårdsgymnasiet kom nyligen tillbaka till Norrköping från Odessa. Syftet med resan var att öka elevernas förståelse för olika kulturer.- Det största skillnaden var i skolan. Deras skola var strikt med många regler och hård disciplin, säger Emma Frisk, elev.
- Eleverna åkte för att studera skillnader mellan kulturerna, i synen på demokrati och framtidstro, men också i sättet att leva, berättar Janne Mitterer, lärare.
Eleverna bodde hos jämnåriga som gick i "The English School of Odessa". De följde med dem till skolan, men gjorde också en rad andra studiebesök.
<b>Rörde om i vardagen</b>
När Norrköpingseleverna kom till skolan och rörde om i de ukrainska elevernas vardag.
- En elev började gråta för att vi inte bar skoluniformer, säger Emma Frisk. Men vi hade med oss striktare kläder än vad de bar på fritiden. Vi hade inga kjolar som slutade ovanför knät, men tjejerna där bar minikjolar.
- I skolan var flickorna tvugna att ha kjol, oavsett väder. De fick inte vara sminkade eller ha färgat hår, säger Sofia Pernu.
Den största fördelen med skolan i Odessa tyckte Norrköpingseleverna var den höga kunskapsnivån. Men de tyckte att skolan var för sträng. Under en lektion tvingades en elev stå i skamvrån.
<b>Kryphål</b>
Olle Eriksson berättar att det märktes att eleverna i Odessa försökte utnyttja kryphål i skolreglerna så gott de kunde, för att utmärka sig i mängden.
- Det fanns till exempel inga regler för vilka skor som eleverna skulle ha. Och det utnyttjade de. Några hade skor med jättehöga klackar, skrattar Olle.
Ett problem under resan var att Odessaborna helst ville visa det som de var stolta över. Men Norrköpingsborna var där för att se hur de fktiskt levde.
- De ville inte visa oss hur de levde alla gånger. Vi fick till exempel inte äta i skolmatsalen, utan fick äta lyxlunch i biblioteket och serverades av elever. Det kändes fruktansvärt, berättar Anne-Marie Laurin.
Könsrollerna var mer utpräglade bland de ukrainska ungdomarna, tycke Norrköpingsungdomarna.
- I min familj bodde en tjej som ville jobba med skeppsbyggnad. Men det tyckte hennes föräldrar inte passade för henne så hon skulle bli ekonom i stället, berättar Michael Karlsson.
<b>Förändrad syn</b>
Olle Eriksson berättar att hans syn på ungdomarnas vardag i Odessa förändrades under vistelsens gång.
- Till en början såg man bara det dåliga, hur ful staden var och alla tiggare, men efter en tid förstod man att de gjorde det bästa av situationen, säger Olle.
- De var väldigt gästvänliga och generösa, men vi är ju ganska självständiga här i Sverige, där blev vi påpassade hela tiden. Det fanns inte en chans att man fick vara ensam en minut. Det var ganska påfrestande, berättar Emma.
Kungsgårdsgymnasiet har börjat samla in pengar för att elever från skolan i Odessa ska kunna hälsa på i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!