Enligt SCB:s konsumentprisindex har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 21 procent det senaste året. Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har meddelat att hon ska kalla till sig livsmedelsjättarna för en diskussion om matpriserna.
I sociala medier märks en frustration över situationen. När Ica nyligen lade ut en bild på en tortellinigratäng på sin Facebooksida kom kommentarerna att handla om priser istället för recept. En skriver exempelvis: "Prishöjningarna är inte att leka med, och att Ica handlarna går med rekordvinster medans vissa kämpar för att få ihop mat till familjen är förjävligt."
– Det är tråkigt, inte minst eftersom det inte stämmer. Den här butiken har gått med förlust i flera år. Vår butik är en av få i Sverige som är dotterbolagägda av Ica Sverige, vi kämpar hårt och jag kan inte säga att jag skördar några större frukter i det här, säger Christian Anderstedt som driver Ica Kvantum i Mirum.
När kunderna blivit mer prismedvetna pressar butiken marginalerna ännu hårdare.
– Jag kom i hit 1 maj förra året och den här resan påbörjade vi redan då. Vi har Willys i samma galleria och vi måste närma oss dem i pris om vi ska vinna på den lokala marknaden.
Christian Anderstedt kan inte uttala sig om hur det ser ut för Ica-handlare generellt, då de allra flesta äger sin egen butik och inte samarbetar med varandra.
Nyligen beslutade Konkurrensverket att utreda om den senaste tidens chockökningar kan hänga samman med en brist på konkurrens. Marknaden är koncentrerad till ett fåtal aktörer och det skulle kunna medföra så kallad "smygflation", det vill säga att butikerna passar på att ta mer marginal än vad de egentligen skulle behöva.
– Den senaste veckan har det varit en rätt provocerande debatt om att handlarna tar för sig, men vi tappar snarare marginal. Det är jätteallvarligt, säger Anders Lindblom, vd på Östenssons som driver livsmedelsbutiker runt om i Östergötland och som i dagarna öppnar en butik i Norrköping.
Han, precis som organisationen Livsmedelshandlarna, ser den svaga kronan som det främsta skälet till prisökningarna.
– Valutan är jättesvag och det drabbar oss extremt hårt. Vi importerar mycket, och sen har vi ju energi- och drivmedelspriserna utöver det.
Och hur är det med "smygflationen", finns det en sådan?
– Det stämmer inte, det är felaktigt. Sen kan ju vi inte överblicka vad grossisterna gör, de sätter priserna till oss. Men branschen kan inte ta ut de priser vi skulle behöva, vi förlorar snarare. Det är en jobbig och utmanande period.
Livsmedelshandlarna tror heller inte att för få aktörer på marknaden är problemet. Snarare tvärtom: "Sverige är en liten marknad och för att få förhandlingsstyrka mot multinationella leverantörer behöver butikerna i Sverige stor volym, med en mer fragmenterad marknad hade nog livsmedelspriserna varit högre" skriver de.
Ska vi få leva med de här priserna eller kommer de sjunka?
– Jag hoppas verkligen de sjunker, men det är som att titta in i en kristallkula, säger Anders Lindblom.
– Jag har sett prognoser som säger att det peaker nu och en tid framåt, men att vi ska kunna se priser som sjunker redan i år. Men det där förändras hela tiden.