Inför måndagens kommunfullmäktigemöte har Facebookgruppen "Stoppa kulturslakten i NKPG" utlyst en protest utanför kommunhuset Rosen. Vid tjugo i nio har dock inte så många infunnit sig men fem ståndaktiga SSU:are trotsar ändå duggregnet.
De håller upp skyltar som "Skydda De Geer" och "Vi är alla kulturelit". Erik Solfors förklarar varför han tycker det här är viktigt:
– Min mamma bodde här på 1980-talet men jag är född i Göteborg ursprungligen. Innan jag skulle flytta hit beskrev hon Norrköping som en tråkig industristad men när jag väl kom hit insåg jag att det här faktiskt är en kulturstad, en levande stad, berättar Erik Solfors.
– Att då tänka sig en situation där den ledande kulturstaden i länet försvinner är bara sorgligt. Jag vill inte se en före detta industristad och kulturstad. Speciellt i en tid när kulturen har blivit ett kampområde.
Är det någon speciell kulturyttring du uppskattar?
– Jag är väldigt förtjust i orkestrar, musikaler och annat så den biten blir lite extra viktig för mig. Jag vill ju även kunna gå på museum och sådant utan att behöva slösa på mina studiemedel.
Vi stöter på kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) på väg in mot fullmäktigemötet och som haft en ganska hektisk period där hon befunnit sig i centrum av den kulturdebatt som stormat.
– Det har en varit spännande vecka men det är absolut nödvändigt att den här diskussionen förs, säger hon.
Vad säger du till dem som manifesterar här utanför för kulturen?
– Att vi fortsätter vår analys runt Louis de Geer, den är ju inte riktigt färdig ännu. När vi har alla fakta på bordet kommer vi att sätta oss ner och utifrån det fatta ett beslut. Det här ska ju också lyftas i fullmäktige så det blir ju inte bara för majoriteten i dagsläget, säger Sophia Jarl.
Senare på fullmäktige ska interpellationer från MP och S tas upp som rör eventuell försäljning av Louis De Geer. Om detta säger Sophia Jarl:
– För oss handlar det om tre ben, först att bli färdig med den del som rör alla olika avtal som det inte är någon ordning och reda med idag. Sedan handlar det om att gå vidare med de intressenter som finns och se vad de kan tänka sig att driva och om det stämmer överens med de krav vi ställer. Därefter får vi ta ställning. När det gäller tidsplan kan jag inte svara på det i dagsläget, vi skyndar långsamt så det ska bli så bra som möjligt.