Det är förmiddag i bostadsområdet Ättetorp. En man från Somalia är i tvättstugan. När klockan är elva lägger han på nytt in en tvätt i maskinen. Då dyker en svensk kvinna i 30-årsåldern upp.
– Min tvättid börjar nu, säger hon irriterat och pekar på bokningstavlan ute i korridoren där det framgår att det är hon som har bokat nu.
Den somaliske mannen förklarar vänligt att hon kan komma tillbaka om "bara" 45 minuter då han tvättat klart.
"Inga rena kläder"Kvinnan blir arg och går iväg men kommer tillbaka efter bara några minuter.
– Du får stänga av maskinen nu, det är faktiskt min tid, ryter hon i samtidigt som hon pratar i sin mobiltelefon med en person från Hyresbostäder.
Hon berättar att det varit likadant varje gång hon ska tvätta de senaste veckorna.
– Jag har inte tvättat på tre veckor och har inga rena kläder.
När inte mannen gör något går kvinnan själv in och stänger av tvättmaskinen. Hon ber honom att skynda sig på att plocka ut sin tvätt.
Mannen stoppar ner sina dyngsura kläder i en plastpåse och går därifrån.
– Jag kanske överreagerade på en så här trivial grej men jag är så trött på att det är så här, förklarar kvinnan för Folkbladet.
VardagsmatBråk i tvättstugan är vardagsmat för Hyresbostäder. Så har det alltid varit. Tomas Lindquist, som ansvarar för sociala frågor på Hyresbostäder, medger att anmälningar som har med kulturkrockar att göra har ökat.
– 40 procent av våra hyresgäster kommer från andra länder med andra kulturer och de har olika historier med sig. Många har andra värderingar, en annan dygnsrytm och umgås på ett annat sätt än vad vi svenskar är vana vid. Självklart leder det till en del problem och bekymmer i boendet emellanåt, säger Tomas Lindquist som är den som får anmälningarna om konflikter på sitt bord.
– Problemen vi stöter på är sådana bekymmer som dyker upp i samhället i stort.
Trångboddheten ökarSom Folkbladet berättade igår så har trångboddheten ökat dramatiskt i Norrköping de sista åren. Att det bor tio personer i en tvåa är inte längre ovanligt. Det finns ingen statistik som visar att antalet anmälningar ute i boendena har ökat som en följd av trångboddheten.
– Men självklart blir det mer störningar och konflikter om det bor 12-13 personer i en lägenhet än om det är 3-4 hyresgäster, fortsätter han.
Och anmälningar om just störningar får Hyresbostäder varje dag.
– Vi agerar hela tiden för att försöka lösa de här bekymren.
Kulturell förståelseNär en hyresgäst blir störd eller det blir konflikt i en tvättstuga försöker Hyresbostäders personal medla mellan parterna.
– Vi agerar och försöker hela tiden lösa den här problematiken. Vid rekryteringar tar vi numera hänsyn till vilken kulturell kompetens och kulturell förståelse personerna har för människor som kommer från helt andra sammanhang. Det handlar inte bara om att kunna språket.