Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kulturen ska vara för alla"

Utomhusbion är tillbaka, i år i en ny version. Projektet Kulturspåret ska hjälpa till att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden.




Några av deltagarna i Kulturspåret.

Några av deltagarna i Kulturspåret.

Foto: Sofia Norin

NORRKÖPING2019-07-19 08:00

Den 23 juli kan Norrköpingsborna återigen njuta av film under stjärnhimlen. Först ut är filmen Forrest Gump som visas i Folkparken.

– Det blir business as usually. Vi ska sprida glädje med film igen, säger Anders Grentzelius, verksamhetsledare på Filmföreningen Flimmer.

Nytt för i år är projektet Kulturspåret, ett samarbete mellan Flimmer, Portalen och Musikhuvudstaden Norrköping. Projektet, som finansieras av länsstyrelsen, är sprunget ur uppropet #starkaretillsammans och handlar om att hela staden behöver engageras för att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden i Norrköping. Det är även ett sätt för deltagarna i projektet att lära sig mer om arrangörsskap och om kultur- och föreningslivet i Sverige.

– Många nyanlända lever i kulturell isolering. Man tror att deltagandet i kulturen inte är för alla. Vi vill ändra den bilden, säger Eva Lundgren Stenbom, projektledare för Kulturspåret.

12 personer har under året fått en utbildning i eventarrangemangets alla olika delar, till exempel inom projektekonomi. Projektet utförs på volontärbasis och på sidan av SFI-studierna.

– Enda förutsättningen för att delta i projektet är att man är nyanländ och intresserad av att lära sig hur man arrangerar event. Man jobbar med det man är intresserad av, det kan till exempel handla om att boka musiker, ordna sminkning inför fotograferingar eller arrangera frågesporter i samband med filmvisningarna, säger Eva Lundgren Stenbom.

37-åriga Said Zarwall är pressansvarig och en av deltagarna i projektet. Han är journalist i grunden och har bott i Sverige i fyra år.

– Det är en vanlig tanke bland nyanlända att kultur inte skulle vara för dem. En kompis till mig ville inte följa med mig och lyssna på symfoniorkestern av den anledningen. Därför finns ett stort behov av den här typen av projekt, det är ett väldigt bra sätt att få förståelse för det svenska samhället och kulturlivet. I utsatta områden vet man många gånger inte ens att det finns det här kulturutbudet i staden, säger Said Zarwall.

Utomhusbion visas sex gånger under sommaren på olika platser i staden. Runt varje filmvisning kommer Kulturspåret anordna en rad olika aktiviteter. 24-åriga Amera Moftah ska anordna ansiktsmålning. Hon har tidigare studerat ekonomi i både Syrien och Tyskland.

– Det här är ett bra sätt att integreras på. Man blir modigare, lär sig språket bättre och får en väldigt bra praktik och erfarenhet, säger Amera Moftah.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om