Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulsplitter i armen och bröstet men utom fara

NORRKÖPING
Det var 56-åriga Irene Ekman från Norrköping, som skottskadades vid attacken mot en personbil i afrikanska Rwanda på torsdagen. Hon är dock utom fara.
Till vardags är hon hemkökslärarinna på Ektorpsskolan. Men arbetar för närvarande, liksom så många gånger förr, för Pingstkyrkans mission.

Rwanda är landet som nästan alla undviker. Men Irene Ekman åkte tillbaka dit, för att göra sin insats för Pingstmissionen.

Rwanda är landet som nästan alla undviker. Men Irene Ekman åkte tillbaka dit, för att göra sin insats för Pingstmissionen.

Foto:

Norrköping2001-10-06 00:00
Irene Ekman, som nu vistas på sjukhus i Rwandas huvudstad Kigali, har själv hört av sig till släktingar. Hon har fyra syskon, däribland en bror i Norrköping.
Hon har kulsplitter i högerarmen och i bröstet, befinner sig efter omständigheterna väl men är chockad. Ytterligare tre i sällskapet skadades, för två av dem uppges tillståndet vara allvarligt. Dessa är alla rwandier, nära medarbetare till Irene Ekman.

<b>Besköts från kulle</b>
Enligt ett pressmeddelande från Pingstmissionen färdades Irene Ekman i bil med fyra rwandiska medarbetare mellan Cyangugu och Kigali, när gruppen besköts från en närliggande kulle i ett skogsparti.
Det var på eftermiddagen lokal tid, Gärningsmännen flydde snabbt från platsen. Något rån handlade det uppenbarligen inte om, uppger TT, snarare då om ännu en av de många terrorhandlingar som detta plågade land utsatts för på senare år.
Pingstmissionen driver flera projekt i Rwanda, delvis med stöd av Sida. Det handlar då om skolor, alfabetiseringsarbete, sjukhus- och jordbruksprojekt mm.

<b>Ville tillbaka</b>
Irene Ekman var hemma i Norrköping senast i somras, och det fanns de som då försökte avråda henne från att åka tillbaka till det oroliga landet - där för bara några år sedan ett av vår tids värsta folkmord ägde rum. Men hon vägrade lyssna på det örat. Ändå hade hon då varit med om stenkastning och även skottlossning.
- Det var Irene som körde bilen, och det kanske räddade henne att hon satt på den sidan. Hon har inte opererats utan man gav henne antibiotika, omtalar Ingemar Bagler, missionsansvarig för Pingstkyrkan i Norrköping.
- Hon är mycket tuff, och hon åker kanske inte hem ens för det här. Men vi har uppmanat henne att göra det, i varje fall för en tid. Hon måste få sina skador omsedda, kanske hon behöver prata med psykolog.

<b>Varit där förut</b>
- Irene har varit ute i 12-13 år i olika perioder, dessemellan har hon varit hemma i Norrköping. Hon har varit i Rwanda även förut, i Tanzania, i Zaire. Det har varit meningen att hon ska vara kvar i Rwanda till den 1 juli nästa år, säger Bagler.
I Cyangugu, som man var på väg till eller från, har Pingstkyrkan tidigare haft stora projekt som emellertid raserats i det blodiga inbördeskriget.
Enligt Bagler har Irene Ekman det här gången framför allt varit sysselsatt med rekonstruktionen av olika projekt. Det finns tre svenskar på Pingstmissionen i Kigali, i övrigt bygger verksamheten på rwandierna själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om