Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kuling – det var ju roligt, eller?

Norrköping2013-04-28 14:29

VÄDER. Kuling? Vad menas egentligen med kuling, de irriterande små strecken som tv-meteorologen ibland envisas med att rita längs kusten? Vind till sjöss mellan 13,9-17,1 m/s betecknas styv kuling och kännetecknas av att sjön tornar upp sig och bryter, skummet ordnar sig i strimmor i vindens riktning och att brottsjöarna hörs på avstånd. Motsvarande vind på land benämns hård vind. Hela träd svajar och man går inte längre obehindrat mot vinden. När vinden istället ligger i intervallet 17,2-24,4 m/s sägs det blåsa hård kuling till sjöss. Då är vågbergens höjd och längd betydande, skummet lägger sig i tätare strimmor och sjön börjar dåna. På land är det besvärligt att gå i det fria och kvistar bryts från träden. Ibland betecknas vindintervallet 20,8-24,4 m/s som halv storm till sjöss, eller som mycket hård vind på land. Då förekommer mindre skador på hus, t ex nerblåsta takpannor. Från 24,5 m/s blåser det storm och från 32,7 m/s orkan. Stormar och orkaner förekommer som tur är betydligt mer sällan än kulingen som är relativt vanlig i svenska farvatten. Det är därför en god idé att kolla kulingvarningarna på smhi.se innan man ger sig ut på sjön, då även kulingen kan utgöra en stor fara för fritidsbåtar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om