– Kul att se er igen så här fysiskt, det var ett bra tag sedan, sa Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i kommunfullmäktige, när mötet drog i gång.
Ett av de första ärendena var en begäran från kommunrevisionen om mer resurser, knappt en miljon kronor på två år, en begäran som fick nej. Maria Sayeler Behnam pekade på att revisionens budget är stor i förhållande till andra kommuner av samma storlek och vill se åtgärder för att få ned kostnaderna.
– Man kan inte som en politisk majoritet neka revisionen mer resurser om de anser att de behöver det, kritiserade Sophia Jarl (M), oppositionsråd, som menar att revisionen är en viktig del av demokratin i Norrköping, för att säkerställa att skattepengar går till rätt saker.
Hon påminde om härvan med Upplev Norrköping AB, och digitaliseringsskandalen.
Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) talade när budgetdiskussionen drog i gång om fortsatt prioritering av skolan och att vård- och omsorgsnämnden undantas från sparkrav, vilket innebär ett tillskott på 25 miljoner kronor.
– Därmed kan vi också fullt ut nyttja de statliga medel som nu tillförts äldreomsorgen för kvalitetshöjande insatser, sa Olle Vikmång och talade om kompetensutveckling. Just nu pågår också rekrytering av 45 undersköterskor och specialister inom omsorgen.
Vikmång tog också upp reformen Bostad först där missbrukare när de får en egen bostad ska bli lättare att nå för behandling, något som ska slå undan grunden för kriminalitet.
Efter att ha tittat på förslag i Moderaternas och Vänsterpartiets skuggbudgetar hade Vikmång även ett tillägg där Kvartetten enats med Vänsterpartiet om att utveckla den uppsökande verksamheten samt stödet till våldsutsatta, något som ska ske i samverkan med civilsamhället. Det finansieras med tre miljoner från pengar avsatta för trygghetsinsatser. Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet, talade om möjligheter att stärka tjejjouren eller samarbeta med Back up.
Socialkontoret ska utreda vilka lokala aktörer som bäst kompletterar kontorets egen verksamhet.
Kvartetten fick kritik från både Moderaterna och Vänsterpartiet för otillräckliga resurser till demensvården.
– Vi har inte en värdig demensomsorg, det har både anställda och anhöriga återkommande visat, sa Sophia Jarl (M) som vill avsätta 42 miljoner kronor för att återställa den effektivisering som Kvartetten gjorde vintern 2020.
– Varje medborgare i Sverige förtjänar ett gott liv. Det måste gälla också dementa och undersköterskor, sa Nicklas Lundström (V) och talade om en akut nödsituation.
Också Florian Aranda, gruppledare för SD, ansåg att äldreomsorgen är underbemannad. I SD:s skuggbudget tillförs äldreomsorgen 40 miljoner.
M och V hade när deras budgetar föll ett gemensamt tilläggsyrkande om 42 miljoner för att "rädda demensomsorgen", ett utspel som inte gick hem i fullmäktige.
Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, menade att det är bättre att lägga pengarna över längre tid, att göra förstärkningar varje år, och att anställa personal med rätt kompetens.
Kvartettens tilläggsbudget gick igenom med stöd av Miljöpartiet.
– Den största skillnaden mellan Kvartettens och oppositionens budgetar är att vi tar mer ansvar för framtiden, inte minst vad gäller investeringar, sa kommunalrådet Karin Jonsson (C).