Krossade drömmar
När barn- och ungdomsnämnden i nästa månad tar beslutet att lägga ned profilklasserna krossas en två år gammal dröm för syskonen Hammadi och Hayet Neffati, 12 år.Att få spela basket på skoltid.- Det har varit deras morot så fort det varit jobbigt att göra läxorna. Nu finns ingen längre. Jag ser ingen logik i de här sparplanerna, säger mamma Maria uppgivet.
Tobbe Bäckmark fick ett lyft när han hamnade i en basketklass.
Foto:
När kommunen ska spara försvinner sannolikt samtliga idrottsklasser på skolorna i Hageby, Navestad, Djäknepark och Borgsmo.
Det är ett kontroversiellt beslut bland alla berörda parter, inte minst lärare och elever är förtvivlade.
- Det borde inte bara få handla om kronor och ören. Det känns som om den sociala delen glöms bort i sammanhanget, säger idrottsläraren Rickard Riis på Hagebyskolan.
Kortsiktigt tänkande
Han har haft sin basketklass sedan starten hösten 2001 och kritiserar sparåtgärderna i första hand av två skäl.
Dels för att inga klara besked kan lämnas.
- Jag skulle vilja veta mer detaljera hur mycket som sparas genom att lägga ned profilklasserna. Vad gör just oss så dyra? Med hjälp av de 20 000 kr vi fått privat sponsring med har vi betalat kläder och utrustning. Såvitt jag vet har ingen pratat med lärare eller andra som är involverade i det här. Det känns tråkigt.
- Det borde åtminstone gjorts en utredning om alla fördelar. Det handlar inte bara om ett par timmars basket utan mycket mer än så. De ungdomar som trivs med den här möjligheten får även en kick till det övriga skolarbetet. Vår klass har ett av de högsta snittbetygen på skolan. Basketen har påverkat i rätt riktning, det är jag övertygad om. Den här verksamheten fungerar verkligen. Betyder inte det nåt?
Kortsiktigheten hos kommunens beslutfattare är också flagrant, menar Rickard Riis.
- När profilklasserna i basket startade fick både vi och Djäkneparkskolan grönt ljus. Jag tycker det hade hade räckt med en skola och en klass från början. Då hade vi kanske haft större chans att få fortsätta. Hageby behöver det här mer, skolans rykte behöver förbättras, anser Rickard och får medhåll av Maria Neffati.
- Hela området behöver en kick, det här går ju helt mot satsningen på "Ditt nya Hageby". På skolan är majoriteten av eleverna invandrare. Det känns bra om vi kan få fler svenska elever hit. Nu slås ett viktigt ben undan på ett utsatt bostadsområde.
Pendlar från Söderköping
Några av Rickards elever i klass 8 d, Sofie Lundberg och Tobbe Bäckmark, intygar hur mycket idrotten påverkar dem positivt.
Söderköpings-tjejen Sofie valde själv att studera på Hagebyskolan eftersom hennes basketcoach i SBBK, just Rickard Riis, var lärare där. Hon betalar själv 420 kr för ett busskort varje månad för att kunna pendla.
Klasskompisen Tobbe Bäckmark hade aldrig spelat basket, hade koncentrationssvårigheter och funderade ingenting kring sin framtid innan han hamnade i profilklassen.
- Skolan har blivit mycket roligare nu. Min dröm är att bli idrottslärare, bedyrar han.
De får också avsluta grundskolan i en profilklass och berörs inte av nedskärningarna.
För sjätteklassarna Neffati, tvillingarna Hamadi och Hayet, känns beskedet än tyngre. De har haft basketklassen som ett utstakat mål de senaste åren. Nu får de inte ens chansen att börja.
- Jag vet inte om det finns något annat att söka. Har inte tänkt på det, säger Hamadi som liksom systern får nöja sig med spel i Nubfs ungdomslag.
Musikklasserna skonas
Även om ordföranden i barn och ungdomsnämnden, Li Teske (s), inte vill precisera sparkraven förrän de ska offentliggöras i januari månad, lovade hon nyligen i Folkbladet att just musikklasserna icke ska röras.
Det resonemanget köper inte Rickard Riis eller Maria Neffati.
- Varför rankas musikklasserna högre? Jag vet att det pratas om tradition, vi får ju inte ens möjligheten att bilda en, säger Rickard.
- Det kan ju inte gärna vara billigare att driva musikklasserna. Dessutom får jag intrycket av att elever från de lägsta socialgrupperna drabbas hårdast av sparandet, säger Maria Neffati.
- Idrotten ska fostra, skaffa barnen sociala värderingar och lära dem fair play. Allt det får ungdomarna på teorilektionerna, fortsätter Rickard Riis.
Båda betonar också att just basketen är den mest jämlika (lika många tjejer som grabbar spelar) och invandrartäta idrotten i Sverige. Därför är den extra värdefull.
- Men all idrott är viktig idag. Särskilt när vi får larmrapporter var och varannan dag om barn och fetma. Och när barnen bara får timmars fysisk aktivitet per vecka i grundskolan, poängterar både Rickard och Maria.
Rickard avslutar:
- Norrköping har alltid varit en idrottsstad. Att ta bort idrottsklasserna sänder helt fel signaler. Det skulle vara synd för hela stan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!