Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krogprojekt för unga läggs på is

Under torsdagen lämnade även polisen besked om att man väljer att hoppa av projektet ”Vett och etikett på krogen”.

Lägger projekten på is. Petra Isaksson är samordnare för Norrköpings drogförebyggande arbete.

Lägger projekten på is. Petra Isaksson är samordnare för Norrköpings drogförebyggande arbete.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2015-12-18 06:30

– Det gör mig riktigt förbannad, säger Ronny Ståhling, ordningsvakt som drivit projektet i sex år.

Projektet fanns redan på 90-talet, men låg vilande tills det togs upp igen 2010 och då var både polis, ordningsvakter och krögare mycket positiva.

– Det känns mycket värdefullt att försöka förebygga och förhindra ungdomar att göra en massa onödigt dumheter, när de är ute och dessutom ofta är onyktra. Nu hoppas vi att kunna köra det här programmet varje år i gymnasiet, eftersom det ju hela tiden kommer upp nya kullar med ungdomar som är på väg ut till krogarna, sa en polis då.

Johan Håkansson, vaktchef på Hugo och Puls, med 30 års erfarenhet tycker att kommunen och polisens beslut är bedrövligt.

– Vi har sett en märkbar förändring, ungdomarna som för första gången går på krogen vet vad vakterna har för befogenheter, de vet vad alkohollagen säger, de vet hur det funkar på krogen.

Nu tror han att man kommer backa i tiden och att ungdomarna åter igen tror att de kan göra vad de vill på krogen.

– Vi vet att polisen är inne i en omorganisation som inte fungerar i dagsläget, men de tar bort fel saker. Det kommer att bli merjobb för poliserna, det blir stökigare på krogen och man skapar ett problem istället för att jobba förebyggande, säger Johan Håkansson.

Varför kommunen drog sig ur samarbetet vet inte Ronny Ståhling.

– Jag fick en ganska vag förklaring och om det var att kommunen drog sig ur som även fick polisen att backa vet han inte heller, men polisområdeschef Peter Wahlberg skriver i sin förklaring att polisen måste prioritera samverkan med kommunerna när man nu bygger nya handlingsplaner, samverkansgrupper och medborgarlöften – ett digert arbete för områdes- och kommunpolis.

Petra Isaksson är drogsamordnare i Norrköpings kommun.

–  Vi har lagt det på is. Det finns ingen evidensbaserad forskning och av de tre ben som det byggt på, polis, restaurang och ordningsvakter, har vi tappat den krögare som från början startade projektet.

Kommunen har även lagt "Krogar mot knark" på is eftersom polisen inte kunnat möta upp med polismän efter omorganisationen. Däremot fortsätter samarbetet med polisen när det gäller 100 % ren träning.

– Men det finns ingenting som säger att vi inte kan göra ett omtag så fort vi vet att polisens organisation har stabiliserats, säger Petra Isaksson.

Vi har även, utan framgång, sökt Peter Wahlberg för en kommentar.

Vett och etikett på krogen

Polis och ordningsvakt informerar år 2 och år 3 elever på gymnasieskolor om vad som gäller när man fyller 18 år samt gör sin krogdebut.

Informerar under ca 60 minuter om:

* Alkohollagen, vad är det?

* Vad/vem är en ordningsvakt.

* När är du för full och vem bestämmer det?

* Ansvar, ditt eller krogens.

* Falsk legitimation (urkund).

* Krogägare, vem som helst?

* Narkotika på krogen, ett problem för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om