Krogfolket sätter sig i skolbänken
Krogägarna välkomnar kommunens nya satsning på utbildning av restaurangpersonal. - Det bästa vore om det krävdes ett intyg för alla som jobbade på krogen. Men det lär bli svårt att nå, säger Palace ägare Alexander Andrén.
Ottens ägare Nedim Ergul och narkotikapolisens chef Göran Pettersson var några av dem som verkade nöjda när kommunens satsning på utbildning av krogpersonal presenterades i går. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Det innebär att krog- och restaurangpersonal under två och en halv dag ska utbildas av bland annat polisen, brandförsvaret och läkare att bättre klara situationer som kan uppstå i samband med fylla och drogpåverkan.
I går fick alla inblandade parter tillfälle att ge media sina synpunkter på projektet.
Bakom står alltså kommunen, tillsammans med polisen, länsstyrelsen, Bråvikens Hotell- och Restaurangklubb samt Hotell- och Restauranganställdas fackförbund.
Dessutom finns, enligt en modell från Motala, också brandförsvaret med under en extra halvdag av utbildningen.
- Vi vill förebygga och göra krogarna medvetna om vad som kan hända på stora tillställningar om det börjar brinna. Det känns ju angeläget nu istället för när någonting händer, säger Detlef Teske på brandförsvarets utbildningsavdelning.
42 platser
- Jag är glad att Norrköping nappade, för jag har följt STAD-projektet och det är viktigt att krogarna blir en säkrare arbetsmiljö, säger Göran Pettersson, chef för bland annat narkotikapolisen i Östergötland.
Samtliga välkomnade utbildningen som blev full (!) rätt omgående.
- Alla 105 allmänna krogar i Norrköping fick inbjudan och de 42 platserna gick åt snabbt, vi har fått säga nej till några, men hoppas kunna hålla en ny utbildning till hösten, berättar Monica Palombo på kommunens tillståndsenhet som tagit emot anmälningarna.
Medicinska effekter
Utbildningen sker 17-18 maj och punkter på programmet blir till exempel alkohollagen som påpekar att ingen under 18 år får serveras alkohol och inte heller den som är alltför berusad, alkoholens medicinska effekter, hur narkotikamissbruk på krogen ska stoppas och hur man hanterar de konflikter som kan uppstå när alkohol- och narkotikapåverkade människor stör nattlivet.
Är inte det här samtidigt ett underbetyg åt krogarna?
- Nähe, det är ett steg framåt. Att iscensätta en utbildning på 2,5 dagar är ett unikt samarbete, tycker Alexander Andrén på Restaurang Palace.
- Desto snabbare vi kan ta hand om påverkade personer desto bättre, fyller Nedim Ergul på Otten i.
Godkända krogar
- Vi vill ju att folk ska gå på godkända krogar, poängterar Håkan Karlsson, Brottsförebyggande Rådet.
Nedim Ergul medger också att det stora problemet även på stans krogar är narkotikapåverkade personer.
- De är värre att ha att göra med jämfört med alkoholpåverkade eftersom de saknar hämningar. Tyvärr händer det inte alltför sällan att vi tvingas ta om hand såna människor. Kan vi upptäcka vilka kan många problem undvikas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!