Krogbrand tog brandmans liv
NORRKÖPINGDet var Niklas Råbesjös första stora uppdrag som rökdykare.Tillsammans med en erfaren kollega gick han in i den brinnande nattklubben. Bara kollegan kom ut igen. Niklas Råbesjö blev kvar i den rökfyllda lokalen. Först efter fem timmar återfanns han. Död.
? Redan vid larmtillfället fanns en misstanke att branden var kraftig, säger brandchef Bertil Wildt-Persson.
Huvudstyrkan var snabbt på plats och kunde direkt konstatera att det behövdes ytterligare insatser. Personal från andra stationer, bland annat Åby, kallades också till brandplatsen. Totalt fanns mellan 25 och 30 brandmän på plats.
? Man gjorde bedömningen att det inte fanns någon överhängande fara att gå in, säger Bertil Wildt-Persson. Det fanns ingen gas, eller något annat som kunde explodera.
<b>Ras och explosioner</b>
Två rökdykargrupper gick in från varsitt håll för att släcka elden. Rökdykarna arbetar alltid i par. De hade hela tiden radiokontakt med rökdykarledaren utanför. Ingen av grupperna rapporterade något anmärkningsvärt. Plötsligt upptäckte Niklas Råbesjö och hans kollega att det brann bakom dem. De var då ungefär 20 meter in i lokalen.
? Då gick rökdykarledaren in och släckte elden och de båda rökdykarna fick order att komma ut.
Men bara Niklas Råbesjös kollega kom ut. Han berättade att det under vägen tillbaka blivit allt varmare. Klockan var då omkring halv två.
? Alla resurser på plats sattes omedelbart in för att hitta Niklas, berättar Bertil Wildt-Persson.
Under tiden tilltog elden och det var också några rökgasexplosioner inne i lokalen. Ytterligare resurser från Linköping och Söderköping kallades in.
<b>Brandmän ville in</b>
Räddningsledaren Hans Eriksson berättar att brandmännen på plats nästan handgripligt fick hållas tillbaka.
? De ville in och rädda sin kamrat. Flera av dem var beredda att ge sig in utan nödvändig skyddsutrustning. Det är oerhört frustrerande för kollegorna. Man vill göra allt och känner stor maktlöshet. Trots det måste jag säga att räddningsarbetet präglades av stor professionalism.
Först efter klockan sex på morgonen återfanns Niklas Råbesjö. Han hittades åtta meter in i lokalen.
? I en helt rökfylld lokal ser man ingenting, säger Bertil Wildt-Persson. Dessutom var det ingen rak väg. Det var pelare och det hade rasat en hel del. Jag kan bara konstatera att trots oerhörda ansträngningar hittade vi honom inte. Vi gjorde verkligen vårt yttersta, men vi misslyckades.
Rökdykarna har alltid en lina eller slang att hålla i när de går in.
? Men något har gått galet, säger Hans Eriksson. Vad det är får utredningen visa.
<b>Sist anställd</b>
Niklas Råbesjö var 29 år och en av de sist anställda på Brandförsvaret i Norrköping. Han tillhörde en grupp som anställdes så sent som i april i år och som nyligen avslutat en sex veckors internutbildning till brandman och rökdykare.
Det här var ett av hans första pass.
? Han hade genomgått utbildningen på ett fullgott sätt och uppfyllde de krav vi ställer på en rökdykare, säger Hans Eriksson. Förr eller senare måste man börja i rökdykarpar. Och vi kombinerar alltid erfarna rökdykare med nyutbildade.
<b>Hjälp utifrån</b>
Partnern, som har fem års erfarenhet som rökdykare, brännskadades och vårdas på sjukhuset.
? Brännskadorna är inte svåra, men självklart mår han väldigt dåligt psykiskt. Därför vill vi också avvakta att höra honom närmare.
Ytterligare två brandmän fick föras till akuten. De var totalt utmattade, men kunde senare lämna sjukhuset.
? Alla är slutkörda, både fysiskt och mentalt, säger Bertil Wildt-Persson. Vi har därför begärt hjälp från Södertörn i Stockholm. Brandorsaksutredningen kommer att skötas av brandutredare därifrån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!