Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krögaren efter uppropet: "Inget gehör från kommunen"

I slutet av mars tidigare i år gick ett 40-tal krögare ihop och publicerade ett öppet brev adresserat Norrköpings kommun där de krävde bättre ekonomiskt stöd för att verksamheterna skulle överleva pandemin. Enligt krögaren Samuel Gergin som låg bakom uppropet har man inte fått något gehör överhuvudtaget från kommunen.

Majoriteten av Norrköpings krögare gick ihop för att få kommunnen att lansera bättre ekonomiskt stöd.

Majoriteten av Norrköpings krögare gick ihop för att få kommunnen att lansera bättre ekonomiskt stöd.

Foto: Mats Willner

Norrköping2020-12-19 12:00

Samuel Gergin driver restaurangerna Pinchos och Mocca Deli i Norrköping. 

Så sent som förra fredagen gick Pinchos i Linköping i konkurs och även om läget inte ser lika allvarligt ut för Samuel Gergins verksamheter är han bekymrad inför framtiden.

– Det är väl ingen som undgått att det är tufft för alla restauranger i dessa tider. Det är inte så att vi är nära på att stänga i dagsläget men däremot vet jag inte hur man kommer klara sig i vår om läget ser likadant ut, säger han.

Trots att majoriteten av krögarna i Norrköping tillsammans vädjade till kommunen om bättre ekonomiskt stöd upplever han inte att de fick något vidare gehör.

– Vi fick ett möte men sedan hände ingenting. Jag vet att det är en risk att vara egenföretagare och det är absolut inte bara vår bransch som behöver stöd men någonstans känner jag att vi hjälper till att hålla liv i den här staden.

Hur ser du på de stödinsatser som lanserats hittills?

– Jag tycker varken kommunen eller staten tar sitt ansvar. Alla stödpaket och så vidare är bara snack. Djupdyker man i det ser man att de inte är hållbara.

– Man skulle önska mer respekt för egenföretagare istället för att politiker går ut och säger att man gör si och så bara för att vinna röster.

Vilka förändringar skulle du vilja se på lokal nivå?

– Det första man bör se över är tillsynsavgifterna. Nu går de ut och gör kontroller som man fakturerar över 1 000 kronor i timmen för, samtidigt som man inte för en ordentlig dialog med småföretagare.

– Jag vet att många egenföretagare känner likadant, säger Samuel Gergin.

Reidar Svedahl (L) sitter i kommunens krisledningsgrupp och har varit med i arbetet att ta fram kommunens ekonomiska stöd som finns för egenföretagarna i Norrköping.

– Jag har jobbat inom de här drabbade branscher så jag har full förståelse för hur tufft de har det, säger han.

Tillsammans med Lars Stjernkvist var han närvarande vid det möte som kom till stånd i våras efter krögarnas vädjan.

Vad blev resultatet av det mötet i din åsikt?

– Det gav oss i kommunen en förståelse för att det här är allvarligt men det gav också krögarna en förståelse för att det inte är kommunen som de ska vända sig till i första hand. De flesta av deras önskemål kan bara göras genom staten.

Kommunen kan endast hjälpa till i de fall kommunen är motpart, säger Reidar Svedahl. Det man främst har gjort för att hjälpa krögare är att skjuta på fakturor och hyresavgifter.

– Där har vi varit snälla men utöver det så ska och kan vi inte göra någonting utan de stödinsatser som går till företagen kommer till 95 procent från staten.

Går det inte att slopa exempelvis tillsynsavgifterna helt och hållet?

– Många företag i Sverige har drabbats av lägre intäkter på grund av coronaviruset. Det har även kommunen gjort. Vi får lägre intäkter eftersom vi får in färre skatteintäkter. 

– Det finns alltså en gräns för hur snälla vi kan vara eftersom vi inte har hur mycket pengar som helst. Vi måste se till att personer som jobbar inom till exempel hemtjänsten också får sin lön.

– I en krissituation är kommunens huvudsakliga uppgift den samma som den är i vanliga fall, att se till att det finns skola, vård och omsorg, säger Reidar Svedahl.

Krögarnas önskemål

Detta är tre punkter som krögarna listade i sitt brev till kommunledningen i våras.

1) Slopa samtliga avgifter för tillstånd och tillsynsavgifter enligt bland annat miljöbalken, plan- och bygglagen och alkohollagen.

2) Slopa avgifter för markupplåtelser, sophämtning samt vatten- och avloppskostnader med mera.

3) Ta även tillfället i akt och hjälp oss nationellt genom att bli ett av de språkrör som aktivt jobbar för att besöksnäringens behov också åhörs på riksnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!