Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krögare nöjda med regler för Krav-mat

I går kritiserades de regler som gäller för att restauranger ska få kalla sig ekologiska i Sveriges Radio. I Norrköping finns bara två restauranger som får kalla sig ekologiska, Scandic city och Scandic nord. De tycker att reglerna fungerar bra i praktiken.

Scandic nord är en av två ekologiska restauranger i Norrköping. Speciellt satsar man på Kravmärkt på frukostbordet.Foto: Jan Forsby/arkiv

Scandic nord är en av två ekologiska restauranger i Norrköping. Speciellt satsar man på Kravmärkt på frukostbordet.Foto: Jan Forsby/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2007-08-02 06:00
- Egentligen vet jag inte så mycket om själva reglerna, men jag vet att produkterna fungerar minst lika bra som andra, säger Fredrik Andersson som jobbar i köket på Scandic nord.
Kraven för att få kalla sig ekologisk restaurang varierar beroende på om det är en à la carte-restaurang eller ett storhushåll.
För à la carte-restauranger krävs att man antingen serverar vissa rätter som är helt ekologiska eller att man kan redovisa att vanliga ingredienser bytts ut mot ekologiska livsmedel. Det finns inget exakt antal på produkterna som måste bytas ut.
- Nej, det räcker att välja ut ett antal, säger Jakob Falkerby på Krav:s informationsavdelning.

Har förståelse
Han förstår att det låter lite och att man därför kan uppfatta reglerna som för mesiga, men förklarar att det i ett kök som lagar stora mängder mat gör stor skillnad även om det bara gäller ett fåtal produkter.
- Om det är en restaurang som erbjuder en ekologisk rätt i veckan kan man tänka sig vilken genomströmning det får, det blir i slutändan mycket stora volymer, säger Jakob Falkerby.
Han säger att det är ett medvetet val att sätta upp enkla regler så att allt fler ska vilja följa dem.
På Scandic nord i Norrköping är det mest till frukosten som ett stort urval av ekologiska produkter används. Bland annat smör, mjölk och marmelad.
- Det ligger i vår policy att vara så miljövänliga som möjligt, säger Fredrik Andersson. Vi använder också bara rättvisemärkt kaffe och en hel del svanmärkta produkter.
Krav-märkningen fick kritik för att uppmuntra till långa transporter då alla utländska Krav-varor måste fraktas till Mälardalen för att godkännas.
- Det beror på att Krav är unikt och att vi kräver kontroll i alla led. I EU:s regler finns ingen kontroll i det sista ledet och därför gör vi den själva, säger Jakob Falkerby från Krav.

Orättvis kritik
Han tycker att de som kritiserar Krav för deras regler är orättvisa.
- De ger sig på oss för att vi har för enkla regler samtidigt som de kritiserar krånglet med transporter, vi känner till transportproblemet och det är klart att vi tänker på miljön men vi måste också se till att Krav-produkterna uppfyller de svenska kraven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om