– Det är helt oacceptabelt att som patient behöva vänta veckor för att komma till sin vårdcentral. Alla vårdcentraler ska ha tillräckliga resurser för att möta patienternas behov, säger oppositionslandstingsrådet Mats Johansson (S), samtidigt som han efterfrågar akuta insatser från den politiska ledningen.
– God tillgänglighet måste vara en prioriterad fråga. Köer och väntetider är oerhört besvärande för patienter, och dyrt för samhället. Vi anser att majoriteten inte lyssnar till vårdcentralerna, och deras behov, säger Mats Johansson.
"Inget nytt"Marie Morell (M) landstingsstyrelsens ordförande avfärdar kritiken och säger att man är väl medveten om vårdcentralernas bemanningsproblem.
– Det här är inget nytt problem, så här har det varit en längre tid. Varför Norrköping har svårt att rekrytera läkare vet vi inte riktigt. Det känns som en ond spiral, som att staden fått dåligt rykte i branschen, säger hon.
Om det är så, hur ska ni komma tillrätta med problemet?
– Vi har gjort en hel del. Bland annat har vi slagit ihop flera vårdcentraler till större enheter för att öka tillgängligheten. Men visst – om patienter får vänta sju veckor för att komma till vårdcentral klarar vi inte målvärdet, då finns det mer att göra, säger Marie Morell.
I Östergötland får vårdcentralerna betalt per listad patient, i Stockholm – där kötiderna är betydligt kortare – får man betalt per mottagen patient.
Behöver ni byta ersättningssystem?
– Nej, vi är inte för att man ska beta av patienter på löpande band. Vi försöker stimulera på andra sätt, ibland är en stor förändring det enda som hjälper, säger Marie Morell.
Trots att Östergötlands primärvård ligger bra till i nationella mätningar speglar det inte invånarnas uppfattning om vårdcentralerna. I den senaste medborgarundersökningen fick Östergötland en bottenplacering, långt ifrån det uppsatta målet att vara bland de fem bästa i landstingen i landet.
Läs mer i torsdagens papperstidning.