Det är i samband med granskningen av Sjöfartsverkets årsredovisning 2016 som Riksrevisionen också bland annat granskat bisysslor, lönehantering och tjänsteplanering inom helikopterverksamheten. Här har man hittat brister i rutiner som föranleder kritik – Riksrevisionen vill nu ha information från Sjöfartsverket om dessa senast den 19 maj.
När det gäller bisysslor inom helikopter- och lotsverksamheten hittade Riksrevisionen i sin granskning av de bolagsengagemang som finns totalt 130 bisysslor "varav 53 av dessa i alla fall inte kan uteslutas vara inom den anställdes verksamhetsområde". När man begärde ut uppgifterna framkom att endast 16 av 130 bisysslor hade anmälts för prövning. Man skriver: "Att endast 16 av 130 bisysslor har anmälts för prövning visar att Sjöfartsverkets rutiner för hantering av bisysslor inte fungerar".
Dessutom konstaterar Riksrevisionen att nio av myndighetens chefer inte hade anmält bisysslor i enlighet med riktlinjerna. Riksrevisionen bedömer "att det är särskilt svagt att det finns nio chefer på myndigheten som innehar bisysslor och som inte har anmält detta."
Riksrevisionen konstaterar också fem fall där granskningen visat på transaktioner mellan myndigheten och bolag som personal har engagemang i – ett område som Riksrevisionen bedömer som extra viktigt att hantera "transparent och affärsmässigt". Sjöfartsverket ska inte i något av fallen ha dokumenterat hur de ser på transaktionerna och de risker som finns.
Överhuvudtaget har myndigheten haft svårt att få fram underlag om bisysslor, därför rekommenderar Riksrevisionen att verket ser över och stärker sina rutiner för hantering av bisysslor och kontinuerligt informerar alla anställda om gällande regelverk. Framförallt bör Sjöfartsverkets chefer upplysas om sitt ansvar gällande bisysslor.