Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritik mot sen sökinsats

– Polisen borde ha satt in alla resurser direkt efter att anmälan om den försvunne 86-åringen kom in.Det säger en polis, som vill vara anonym. Men enligt polismästare Stefan Mann har man gjort allt man kunnat.

NORRKÖPING2013-05-31 09:00

Polisen jobbar sedan många år tillbaka med en speciell metod när man letar efter försvunna personer – MSO-metoden (Se faktaruta). Det innebär bland annat att man söker systematiskt vilket gör att de flesta hittas i tid.

86-åringen var i lördags på Vrinnevisjukhuset med sin inflammerade arm. När sjukhuspersonalen sa att de ville lägga in honom för observation lämnade han sjukhuset. Vid 18-tiden anmäldes han försvunnen. Sedan 20-tiden har sökandet efter honom pågått. Utan resultat. Initialt letade polisen kring och på sjukhuset samt vid hans bostad i Hageby.

Borde ringt in folk

Framåt natten drogs sökinsatserna ner. En orsak var att det dök upp annat, till exempel en SDU-demonstration och bilbränder i Linköping.

– Man borde ha ringt in hemvärn, poliser och polishundar som var lediga på övertid. Det är ju i det inledande skedet man har störst chans att hitta försvunna personer, säger en polis som av rädsla för repressalier vill vara anonym.

"Inte kritiskt"

Men de ansvariga poliserna som jobbade i helgen ansåg inte att läget var kritiskt. Stefan Mann, operativ chef vid polisen i Östergötland, som inte själv jobbade då, tror att det beror på att 86-åringen var så pass vital trots att han har diabetes, högt blodtryck, dåligt närminne och hade en infektion i armen. Dessutom var vädret relativt bra.

– Hade det handlat om en dement person eller ett barn hade vi satt in akut räddningstjänst direkt, det vill säga dragit på för fullt, säger Stefan Mann.

Ifrågasätts av polisen

Först på söndagsmorgonen drog polisen igång en organiserad räddningsinsats med hjälp av MSO-metoden. Men detta ifrågasätts till och med av den ansvariga polischefen som vid det aktuella tillfället satt i Jönköping.

– Hon, som var ansvarig, undrar själv varför kontakt med polischef i beredskap och räddningstjänst inte gjorts tidigare, fortsätter Mann som läser vad som står i rapporten från den gångna helgen.

Polismästaren tycker dock inte att man agerat fel.

– Även om vi inte hade en organiserad räddningstjänst så letade vi med all tillgänglig personal som vi kunde sätta av. Hur många personer det handlade om kan han dock inte svara på.

Stefan Mann framhåller att det är många äldre människor, som försvinner framförallt från sjukhus och äldreboenden.

– De allra flesta hittas efter bara ett par timmar. Jag ser inte att vi hade kunnat hantera det här på ett annat sätt.

Sökandet nedlagt

Sent på onsdagskvällen, efter att 86-åringen varit borta i fyra dagar, beslutade polismästare Stefan Mann att lägga ner räddningstjänsten, det vill säga det aktiva sökandet efter honom.

– Vi har letat väldigt grundligt i skogarna och på sjukhuset, det finns inga mer realistiska ställen för oss att leta på, säger han.

Han framhåller dock att polisen kommer att åka ut och leta om det kommer in nya tips.

Fakta/MSO-metoden

Managing Search Operation, MSO-metoden är en internationell eftersöksmetod som bygger på studier av tidigare försvinnanden, det vill säga analyserade erfarenheter och statistik över hur försvunna personer betett sig i olika områden beroende på vilken kategori den försvunne tillhört. Den svenska polisen har bland annat lagt till de fysiska och psykiska faktorer som påverkar upplevelse och handling hos en försvunnen person till MSO-konceptet. Utifrån dessa fakta har polisen skapat effektiva sökmetoder.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om