Stiftelsen Agape som är huvudman för grundskolan Johannesskolan har tidigare, i juni 2022, fått en anmärkning av Skolinspektionen. Nu följer Skolinspektionen upp genom ett föreläggande i samma ärende. Om stiftelsen inte rättar till bristerna väntar mer ingripande sanktioner.
Johannesskolan måste senast den 29 februari 2024 se till att de konfessionella inslagen under morgonsamlingarna avgränsas från övriga aktiviteter. Skolan måste också se till att elever som inte vill delta i ett konfessionellt inslag ges möjlighet att helt utebli från det inslaget.
Konfessionella inslag under morgonsamlingarna är i dag läsning i andaktsbok, lovsång och bön. Utöver det går lärarna igenom praktiska saker som elevernas scheman och aktuella händelser under dagen. Om någon inte vill vara med om de religiösa inslagen är alternativet att läsa en bok eller "ta en lugn stund" under bönen.
Huvudmannen betonar de konfessionella inslagen som en del av värdegrundsarbetet.
Enligt skollagen ska ett konfessionellt inslag avgränsas från andra aktiviteter i utbildningen. Det kravet är inte uppfyllt på Johannesskolan, menar Skolinspektionen. Utredningen visar också att det i praktiken är obligatoriskt för eleverna att närvara vid morgonsamlingarna och de konfessionella inslag som förekommer där.
En konfessionell friskola kan ha en morgonstund med bön, frivilligt att delta i, men måste skilja det från en samling som syftar till att lämna information om dagens verksamhet.
Varför har ni inte rättat till det här efter den första anmärkningen?
– Vi tycker att vi har rättat till det, och vi har ända sedan dess fört en dialog med Skolinspektionen. Den nya lagen började gälla från 1 januari 2023 och där finns vissa skärpningar, men de är fortfarande inte tydliga, säger skolchef Jan Rosman.
– Men nu förstår vi att det måste vara tid och plats för de konfessionella inslagen, det räcker inte med att avgränsa bönen med slutordet Amen, som vi tyckte.
Enligt Rosman kommer morgonsamlingarna att bli helt och hållet frivilliga och helt och hållet konfessionella.
Och den praktiska informationen?
– Vi har till den 29 februari på oss att lösa det här. Om vi förlänger med fem minuter eller tar en paus emellan eller tar informationen i början på nästa lektion eller hur vi gör...vi kommer att fortsätta samtala med Skolinspektionen om detta. Vi har ett möte inbokat den 15 december.