Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kritik mot "Dobben"

Dobrivoje "Dobben" Stanojevic tränar sonen Daniel, 20 månader, för att bli världsstjärna i tennis. Nu får han kritik.
- Handlar det om regelrätt och regelbunden träning är jag mycket tveksam, säger Kjell Augustsson, länsidrottschef på Östergötlands idrottsförbund.

NORRKÖPING2005-12-14 06:00
Under de senaste dagarna har Daniels tennisträning fått stor uppmärksamhet i media.
Nu är diskussionen i full gång.
Är det lämpligt? Kan det var skadligt? Är det seriöst?
Pappa "Dobben" tvekar inte för en sekund.
- Det är rätt till hundra procent. Jag vill tidigt föra in lekmoment i Daniels liv och utveckla hans visuella förmåga, koordination, balans och motorik. Det gäller att kombinera kunskap och lek, förklarade han i gårdagens Folkbladet.
Men alla håller inte med.
- Det beror hur den här så kallade träningen går till. Är det lek med boll och rack det handlar om ser jag inget problem, men är det vad vi kallar "riktig" träning tycker jag att det är helt fel. Min största invändning är att ett barn vid så ung ålder inte kan bestämma själv om de vill träna eller inte, säger Kjell Augustsson vid Östergötlands idrottsförbund.
- Dessutom är jag mycket skeptisk till att han kan tillgodogöra sig kunskapen när han är så liten.
Trots att stora idrottsstjärnor som systrarna Serena och Venus Williams i tennis och Tiger Woods i golf inriktade sig på en sport tidigt och började träna i unga år tror inte Kjell Augustsson att det förbättrar Daniels chanser att bli en framtida världsstjärna.
- Nej, det tror jag faktiskt inte. Jag tror att det är bäst för barn att prova på många olika sporter. Det ger en allsidig träning och gör att barnen själva kan välja den sport de tycker är roligast. Sedan kanske den här lille killen vinner Wimbledon om tjugo år - men om det beror på att han började tidigt eller inte kommer vi aldrig att få veta. Troligen skulle han i så fall göra det även om han väntade ett par år, säger han.
En annan fråga är om det kan vara skadligt för kroppen, men det tror inte Per Aspenberg, professor i ortopedi och idrottsmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping.
- Nej. Jag har mycket svårt att tro att det är möjligt att pressa ett litet barn så hårt, rent fysiskt. Det säger sig självt, gör det ont för ett så litet barn vägrar det genomföra övningarna. Dessutom är det så att barn i den åldern tränar varje dag genom vanlig lek och det är nyttigt för dem då det hjälper dem att bygga upp ett starkare och bättre skelett, säger han.
- Men jag vill också påpeka att jag bara kan svara på hur kroppen reagerar, inte hur det kommer att påverka barnet psykiskt i framiden.
I media har också "Dobben", som är heltidsanställd som tränare av Norrköpings Tennisklubb, lanserat ett förslag om att starta ett tennislekis för små barn.
Peter Hansson, ordförande NTK:
- Vi i klubben förespråkar inte att man ska sätta så små barn i träning. Det tycker vi är för tidigt. Samtidigt är "Dobben" en klok tränare som vet vad han gör och jag tror att det egentligen handlar mer om att han leker med sin son snarare än om ordentlig träning, säger han och fortsätter:
- När det gäller ett tennislekis är jag försiktigt positiv. "Dobben" har inte informerat mig om detaljerna i hans förslag, men jag tycker att det låter intressant så länge det handlar om barn som är några år äldre. Mellan fyra och sex år gamla tycker jag låter lämpligt och då ska det handla om att leka tennis, inte träna. Det kan vara ett sätt för oss att öka intresset för sporten och locka nya spelare till hallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om