Kritik mot blåbär

Kommunens enda företag som tillverkar vin har fått besök av en av kommunens livsmedelsinspektörer. Vinet görs på blåbär och det blev kritik för att man inte hade rutiner för att kontrollera att bären inte var mögliga.

NORRKÖPING2012-07-27 13:18

Det var när miljökontoret i våras inspekterade alla nya livsmedelsanläggningar som också blåbärsvinstillverkaren Scandinavia blueberry wine i Skärblacka fick besök. En ovanlig verksamhet på våra breddgrader, men turligt nog är en av kommunens livsmedelsinspektörer, Vesna Karanovic, enolog, det vill säga har utbildning just på vintillverkning.

- Det som fanns på plats såg rent ut, men de hade inte byggt färdigt anläggningen, berättar hon.

Underkänt

Men trots att inga anmärkningar fanns på hygienen blev betyget underkänt. Det beror på att vintillverkaren ännu inte upprättat någon riskanalys över produktionen. Det arbetet pågår nu för fullt enligt Vesna Karanovic och måste vara klart en månad innan försäljningen av vinet startar, vilket enligt tillverkaren beräknas bli i november.

När hon kom på besök fanns inga blåbär i de svenska skogarna och råvaran bestod av frysta bär där leverantören inte lämnat uppgifter om mögel. Det är enligt henne ett krav som måste uppfyllas.

- Mögel producerar mögelgift som sedan blir kvar i vinet, förklarar hon.

Flyttar

Vintillverkning i Norrköpings kommun ser ut att bli en kortvarig historia. Enligt uppgift från ägaren ska hela verksamheten flytta till Karlskoga nästa år. Vesna Karanovic har redan informerat en kollega på Karlskoga kommun som får ta över tillsynen.

Också Arkö krog i Arkösund har nyligen haft besök av en livsmedelsinspektör och också här blev det underkänt. Besöket genomfördes oanmält och här fann inspektören bland annat att det var 14 plusgrader i den stora kylen. Potatismos som hade stått en dag i kylen uppmätte 21 grader. Kritik blev det också för att personal och gäster använde samma toalett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om