Socialstyrelsen, som har granskat fallet med den sexåriga flickan, anser att det finns brister i utredningen och i de åtgärder som vidtagits på vårdcentralen Cityhälsan söder.
Enligt vårdgivaren beror misstaget på ofullständig dokumentation medan den berörda läkaren hävdar att det berodde på den stressade arbetssituationen.
- Inga åtgärder har vidtagits för att komma tillrätta med den pressade arbetssituationen eller den bristfälliga dokumentationen, skriver Socialstyrelsen.
Stressdiagnos
När de oroliga föräldrarna väl fick en första läkartid för sin sexåriga dotter på Cityhälsan söder fick de höra att flickan var stressad. Men det visade sig senare att flickan hade en elakartad hjärntumör.
- Hade man upptäckt den tidigare hade inte komplikationerna blivit så stora, har föräldrarna tidigare berättat för Folkbladet.
Föräldrarna har inte velat eller orkat göra någon anmälan mot landstinget.
- Det hjälper inte. Vår dotter blir inte bra av det, säger de.
Enligt föräldrarna kämpade de i tre månader på att få vård, både genom att ringa till Sjukvårdsupplysningen och till vårdcentralen.
Komplikationer
Sexåringen började kräkas på julafton förra året. Den förste mars, fick de en läkartid på vårdcentralen.
- Vi fick höra att hon mådde dåligt på grund av att vi var stressade. Så vi fick rådet att inte vara så oroliga och att inte göra en så stor grej av det hela. Läkaren nämnde även att det kunde bero på sexårskris, har mamman sagt till Folkbladet.
Den 31 mars åkte de in akut med dottern, som då kräktes hela tiden, tappade balansen och gallskrek på grund av smärta i huvudet. Hon blev inlagd på sjukhuset. Två dagar senare gjordes en magnetröntgen som visade att hon hade en elakartad hjärntumör samt vattenskalle, som en följd av tumören.
Flickan fick då åka akut till US i Linköping. Operationen har medfört flera allvarliga komplikationer för flickan.
Ställer krav
Socialstyrelsen ställer nu krav på åtgärder för att vårdcentralen ska komma tillrätta med de upptäckta bristerna.
Landstinget i Östergötland ska bland annat identifiera orsaken till händelsen och göra en riskbedömning som visar sannolikheten för att liknande händelser ska inträffa igen.
Landstinget ska också utreda sjukvårdsrådgivningens del i den fördröjda diagnosen.