Kristianstad - skulpturernas stad
Kristianstad grundades av den danske kungen Christian IV. Med sitt rätvinkliga gatunät är den en typisk renässansstad. Under det senaste århundradet har den smyckats med många konstverk så det är inte utan anledning som staden karaktäriserats som en skulpturstad.
"Stenriket", ett vidsträckt område nordost om Kristianstad har stor betydelse i sammanhanget. Här har man i över 100 år brutit den eruptiva (vulkaniska) bergarten diabas, som kallas "det svarta guldet". Genom sin höga kvalitet har den nått världsrykte.
I Kristianstads närhet finns Wanås slott och där har sedan 1987 Stiftelsen Wanås Utställningar installerat konstverk i den engelska parken. Några verk finns där endast en sommar medan andra blir permanenta. De förändras och åldras genom årens gång och ger olika upplevelser beroende på väder och vind.
<b>Blir högblank</b>
Stenarten diabas lämpar sig utmärkt till skulpturer, monument och fasad-beklädnad. När den slipas och poleras blir den högblank och djupsvart.
Den exklusiva stenarten lockar konstnärer från hela världen. En av dessa är Takashi Naraha som flyttat hit från Japan. Sedan han kom till Sverige1974 har han skapat ett stort antal monumentala arbeten i diabas, där polerade och obearbetade ytor ställs i kontrast till varandra. Skulpturen Struktur på frimärket är dock grå granit. Den är placerad på Lastageplatsen i Kristianstad.
Pål Svensson har gjort skulpturen Sprungen ur på det andra frimärket och den kan man se i Wanås slottspark.
Frimärkena som är avsedda för 20-grams brev inom Europa gavs ut den 23 mars.
Är du samlare? Tänk på att du måste ha frimärkena 1+2 och 2+1.
Fakta: Focus 98, Värt att se i Sverige och Posten Frimärken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!