Igår, den 16 oktober, var det Restart a heart day. En dag som belyser de cirka 10 000 svenskar som drabbas av hjärtstopp varje år. Av de 10 000 människor är det uppskattningsvis 600 som överlever. Man har fortfarande alltför lite kunskap om varför man drabbas och vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp och mer forskning behövs.
Kristian Dabovic Stenström är 38 år, född och uppvuxen i Norrköping, och idag bor han i Svärtinge tillsammans med sin fru Eva, dotter Clara och hunden Andy. En kväll i TV-soffan, mars 2014, drabbades Kristian av plötsligt hjärtstopp.
Den kvällen för 7 år sedan började som vilken kväll som helst. Kristian och hans fru Eva skulle precis börja titta på en serie när Kristian plötsligt slutar andas. Eva hörde direkt att något inte var som det skulle, och påbörjade omedelbart hjärt- och lungräddning på sin man. I 18 minuter utförde Eva hjärt- och lungräddning själv på Kristian.
I ett pressmeddelande beskriver Kristian sig själv innan hjärtstoppet. Han var en arbetsmyra, social, stresstålig, tidsoptimist och höga drömmar om att starta ett eget företag. Hans fru var säker på att han skulle ha ett väl fungerande företag vid tiden han fyllt 40 år. Hans engagemang i dottern var stort och han missade inte en uppvisning, vare sig det var dans, simning eller kör.
Idag är Kristians liv en konstant bergochdalbana. Hans hjärta mår bra men skadorna på hans hjärna begränsar hans vardag och allt måste planeras. Han klarar bara av att vara fokuserad korta stunder, han har svårt med spontan kommunikation, han glömmer lätt vad han ska göra och att då behöva bli påmind av familjen är en tuff omställning.
Efter hjärtstoppet konstaterades det att Kristian är arbetsför till 25 procent. Han arbetar på Siemens Energy, men idag med digitalisering och inte marknadsansvarig säljare, som var hans tjänst innan hjärtstoppet.
Trots att Kristians liv periodvis är extremt tufft anser han att han har ett bra liv. Något som ligger honom varmt om hjärtat är att öka förståelsen om de hjärnskador som många drabbas av efter plötsligt hjärtstopp. Kristian menar att stöd för drabbade, anhöriga och forskning är avgörande för framtida genombrott.