Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristalldrogen ökar – polisen oroas över utvecklingen

Drogen 3-CMC, även kallad kristall, är den snabbast ökande drogen i Norrköping just nu. Drogen är svår att dosera och kan ge livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador. Polisen är rädd för att användandet ska spridas neråt i åldrarna.

Den här bilden är från ett rekordstort beslag av kristall som gjordes vid Öresundsbron förra året. I en lastbild smugglades nästan 60 kilo 3-CMC in. Chauffören från Italien åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den här bilden är från ett rekordstort beslag av kristall som gjordes vid Öresundsbron förra året. I en lastbild smugglades nästan 60 kilo 3-CMC in. Chauffören från Italien åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Foto: Tullverket

Norrköping2023-03-10 06:45

Den amfetaminliknande drogen har på kort tid blivit allt populärare i landet, något som märks även i Norrköping och i länet som helhet. Till utseendet påminner drogen om halvt genomskinliga saltkristaller, därav smeknamnet. 

Under 2022 beslagtog Tullverket sammanlagt 67,4 kilo 3-CMC, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2021, då nästan 29 kilo togs i beslag. De har också gjort många mindre beslag i främst post- och paketflödet. Missbrukarna har då beställt drogen via olika nätsajter.

– Jag upplever att det varit en ökning de senaste två åren, och det är en fortsatt uppåtgående trend, säger Johan som jobbar på områdespolisen i Norrköping.

Kristall är en så kallad designerdrog som tillverkas för att kringgå narkotikaklassning genom att den kemiska sammansättningen ändras en aning. Drogen narkotikaklassades i Sverige 2019, men är fortfarande tillåten i flera europeiska länder. Tillgången är stor, vilket gör att den också är billig.

– Det är som med andra marknader, det är tillgång och efterfrågan som styr.

– Via sociala medier erbjuds drogen mer eller mindre öppet, säger Johan.

Vilka är det som använder den?

– Vi ser tyvärr en bred skara som använder den. Allt från unga, i övre tonåren, till äldre personer. Och den finns i alla samhällsklasser skulle jag säga.

Johan känner en oro för att användandet ska gå ner i åldrarna.

– Den oron finns alltid när ett narkotikapreparat blir mer eller mindre normaliserat. Det är samma som med hasch och marijuana, när samhället blir mer liberalt kryper det ner i åldrarna.

Riskerna med att bruka kristall är många. Förutom biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador lyfter Johan att kristall, precis som andra droger, är beroendeframkallande.

– Blir man fast i ett missbruk drar det med sig både hälsorisker och ekonomisk utsatthet, vilket kan leda till att man även dras in i annan kriminalitet.

Johan uppmanar tonårsföräldrar att hålla koll och våga ställa obekväma frågor till sina barn. 

– Uppmärksamma om det görs många överföringar på små summor via Swish till exempel eller om det tas ut mycket kontanter. Om tonåringen inte längre engagerar sig i skola eller fritidsaktiviteter som tidigare kan det också vara varningsklockor på att ungdomen hamnat fel och behöver hjälp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!