Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriminella håvar in miljoner kronor från staten

Att sitta häktad misstänkt för brott för att sedan frias i rättegång är rena guldgruvan för vissa kriminella.

Att sitta häktad för att sedan frias kan vara rena guldgruvan för vissa kriminella.

Att sitta häktad för att sedan frias kan vara rena guldgruvan för vissa kriminella.

Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN

Norrköping2023-03-30 17:45

Under 2022 betalade Justitiekanslern ut sammanlagt 97 miljoner kronor till personer som varit frihetsberövade men senare friats från misstankar om brott, enligt DN.

20-årige Milad Safi, som fritogs i Norrköping den 8 februari, satt under 2021 häktad misstänkt i ett annat brott. Efter att ha blivit friad i Hovrätten har den försvunne rymlingen nu ansökt om skadestånd för den sju månader långa tiden i häkte.

En man som av polisen identifierats som gängkriminell skickade nyligen sin sjätte ansökan om skadestånd till JK. Bara i Malmö har drygt 600 000 kronor betalats ut i skadestånd i år till personer som varit frihetsberövade men sedan släppts.

– Vi har ett system i dag där staten förser människor som annars inte skulle ha några legala inkomster med legala tillgångar. Det är ett problem när vi sedan jagar brottsutbyte, säger åklagaren Magnus Pettersson till tidningen.

Åklagaren Lisa Åberg är inne på samma spår:

– Om vi tar de här killarna med mycket pengar eller dyra klockor är det alltid ett alibi de kan ha: ”Jag har fått pengar av JK”. Det kan vara svårt att motbevisa, säger hon.

Magnus Pettersson har presenterat ett förslag som bygger på att den som sitter tyst och bidrar till att utredningstiden blir längre skulle få ett lägre belopp.

Något som försvarsadvokaten Jesper Montan anser vara en dålig idé. Han försvarar rätten att tiga.

– Det kan till exempel vara att man känner till vem som begått brottet men inte vågar berätta. Förslaget är häpnadsväckande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!