Kriminalvårdschefen åtalas
NORRKÖPINGKriminalvårdschefen i Norrköping, Eva Jonsson, har åtalats för brott mot arbetsmiljölagen. Bakgrunden är att personalen på nattskiftet inte har haft den utbildning som krävs enligt ett regeringsbeslut. Ibland har även bemanningen varit för liten nattetid. - Det stämmer, men jag tycker ändå att vi har garanterat säkerheten för de anställda, säger Eva Jonsson.
Beslutet överklagades till regeringen av Kriminalvårdsmyndigheten i Norrköping, men det hjälpte inte. Även regeringen fastslog att Arbetsmiljöverkets bemanningskrav var riktigt. Regeringsbeslutet kom i december 2001.
<b>Följde inte beslutet</b>
Vid ett nytt inspektionsbesök den 6 mars 2002 kunde konstateras att regeringsbeslutet inte hade följts. Under totalt 43 av 90 nätter perioden december 2001 till februari 2002 hade det inte funnits tillräckligt med utbildad personal på plats. Arbetsmiljöverket polisanmälde detta och igår åtalades kriminalvårdschefen vid Norrköpings tingsrätt.
Eva Jonsson tillträdde tjänsten som kriminalvårdschef i maj 2001. Hon är övergripande chef för Skenäsanstalten, Norrköpingsanstalten, frivården och häktet i Norrköping.
- I vissa avseenden har vi brustit i att följa lagen. Och det är som det är med det. Nu har jag åtalats och vi får s vad det innebär, säger Eva Jonsson.
- Men min uppfattning är att hänsyn har tagits till både kompetens och lämplighet när schemat gjorts. Fokus har hela tiden funnits på de anställdas säkerhet, säger hon.
<b>Annorlunda verklighet</b>
Anna Terins Brande är chef för häktet i Norrköping. Hon säger att man sedan den senaste inspektionen har haft rätt bemanning varje natt.
- Men egentligen är det inte utbildningen som är avgörande för om man klarar att jobba natt eller inte. Det är helt andra faktorer som avgör. Där har vi en annn åsikt än Arbetsmiljöverket.
För att anställas som vårdare på häktet krävs att du har treårigt gymnasium. Kriminalvårdens grundutbildning sker sedan internt och tar några månader. Under den tiden måste den som utbildas ersättas med vikarie.
- Målet är självklart att all personal ska få genomgå utbildningen så fort som möjligt, men verkligheten är annorlunda, säger Anna Terins Brande.
<span class=rub>Skyddsombudet: Säkerheten var för dålig</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
- Vi tyckte att vår säkerhet under nattskiften var alldeles för dålig.
Det säger skyddsombudet Leif Persson, som tillsammans med sina kollegor stoppade arbetet i häktet en fredag i april för snart två år sedan. På så sätt fick de igenom ett regeringsbeslut om bemanningen nattetid.</span>
Den 1 april 2001 flyttades Norrköpingspolisens kommunikationscentral till Linköping. I och med det försvann också många av de polismän som kunde gripa in nattetid på häktet om personalen behövde extra hjälp.
Tidigare hade häktet bemannats med två personer på natten men det ansåg personalen inte längre var tillräckligt.
- Vi tyckte inte att vår säkerhet kunde garanteras och beslutade därför att stoppa arbetet, säger Leif Persson.
<b>Personalen protesterade</b>
Den 6 april 2001 genomfördes protesten. Arbetsmiljöinspektionen besökte häktet några dagar senare. Besöket ledde till ett omedelbart förbud att bedriva verksamhet nattetid om man inte bemannade med tre personer. Och senare kom ett regeringsbeslut med samma innebörd. Tre personer nattetid, varav två ska ha genomgått kriminalvårdens grundutbildning, är vad som gäller än i dag.
Vid en kontroll några månader efter beslutet upptäcktes att det inte följdes. Därför har nu kriminalvårdschefen åtalats för brott mot arbetsmiljölagen.
- Det har varit många turer om det här men i dag följs beslutet helt och hållet, konstaterar Leif Persson.
- Nu har vi fått ett bättre arbetsklimat här. Det väcktes viss respekt då vi vågade göra något nerifrån botten, säger han också.
Han hoppas nu att arbetsmiljöfrågorna kommer att tas mer på allvar i och med åtalet.
<b>Tuff situation</b>
Fortfarane är det en tuff rbetssituation på häket. Arbetstrycket är hårt, då beläggningen konstant är över 100 procent. Sedan januari är häktespersonalen dessutom ansvarig för arresten, där för övrigt några nya häktesplatser har inrättats. Även vid Norrköpingsantalten finns sex häktesplater i dag fö att klar av trycket. I november förra året utökades personalen med 25 projetanställda.
- Förhoppingsvis blir situatioen bättre om ungefär ett år, när bland annat 37 nya häkteplatser tas i bruk på Skännnige, sägr Anna Terins Brande, chef för häktet i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!