Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriminalvården riskerar att straffas av DO

Kriminalvården får kritik av Diskrimineringsombudsmannen för att man hoppade över den lagstadgade lönekartläggningen 2021. Man får också kritik för brister i lönekartläggningen för 2020.

Kriminalvården får kritik av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för hur man gjort sina lönekartläggningar om oskäliga skillnader i lönesättningen.

Kriminalvården får kritik av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för hur man gjort sina lönekartläggningar om oskäliga skillnader i lönesättningen.

Foto: Fredrik Rosander

Norrköping2023-01-29 13:00

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) har Kriminalvården missat i sin lönekartläggning för åren 2020 och 2021. Att göra lönerkartläggning för att utröna om det finns ojämnställd lönesättning finns inskrivet i diskrimineringslagstiftningen. 

Kriminalvården själva anser att man gjort denna lönekartläggning 2020. Men man säger i sitt svar till DO att man avstått från att göra kartläggningen 2021 efter överenskommelse med fackliga företrädare. Att man avstod berodde på att det inte skedde någon lönerevision 2020 och att det därför inte förekom några större förändringar av lönebilden.

DO konstaterar att Kriminalvården själv har berättat att arbetsgivare och arbetstagarorganisationer kommit överens om att hoppa över lönekartläggningen för 2021. Men det här är något som DO har reagerat på och påpekar att lagstiftningen är tvingande. Det går alltså inte att förhandla bort plikten att göra lönekartläggning. Samtidigt trycker DO på att det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för att lagen följs.

När det gäller lönekartläggningen för 2020 anser DO att den bygger på för inaktuella siffror. Kriminalvården grundar sina lönekartläggningar på löneuppgifter från den 1 december och kartlägger och analyserar uppgifterna under perioden januari–maj året därpå. Det här anser Diskrimineringsombudsmannen att det kan bli en källa för fel slutsatser och efterlyser aktuellare siffror när kartläggningen ska göras.

"Det är DO:s uppfattning att en lönekartläggning behöver ske i ett relativt nära samband med att löneuppgifterna hämtas ut för att det ska vara möjligt att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader. Om lönekartläggningen bygger på inaktuella uppgifter undergräver det syftet med lagstiftningen", skriver DO.

Kriminalvården får också kritik för vilka anställda som ingår i lönerkartläggningen. Enligt DO så består underlaget endast av tillsvidareanställda och tidsbegränsat anställda med månadslön. DO anser att alla anställda borde ingå i en kartläggning.

I sin slutsats konstaterar DO att den uteblivna lönekartläggningen för 2021 och den bristfälliga kartläggningen året innan gör att Kriminalvården inte uppfyllt sin skyldighet enligt lagen. Bristerna gör att Kriminalvården riskerar vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!