Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriminalvården kan tvingas säga upp personal

NORRKÖPING
Kriminalvården kommer att drabbas av hårda sparkrav de närmaste åren. Regeringen är inte villig att skjuta till några mer pengar, trots att kriminalvården dras med ett gigantiskt budgetunderskott. Något som i värsta fall kan innebära att personal som arbetar på Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping sägs upp.

Norrköping2003-07-29 00:00
Prognosen pekar på att kriminalvården i år får ett budgetunderskott på 300 miljoner kronor. Och eftersom man inte får några extra pengar, måste man göra stora besparingar.
­ Generellt betyder det en hel del förändringar för kriminalvården, säger Britt-Marie Jonsson, som är tillförordnad generaldirektör på Kriminalvårdsstyrelsen. Men vad det betyder exakt kan jag inte säga.

<b>Norrköping kan drabbas</b>
Hon säger att man håller på att ta fram ett åtgärdspaket för att komma tillrätta med den dåliga ekonomin. Exakt vad det kommer att innehålla kommer att presenteras i höst. Men Britt-Marie Jonsson berättar att man bland annat måste se över kriminalvårdens administration och bemanning.
I värsta fall kan det innebära att personal på Kriminalvårdstyrelsen i Norrköping sägs upp. För personalen på Norrköpingsanstalten ser det ljusare ut. Eftersom man har flera år kvar på hyresavtalet för lokalerna går det inte att göra några neddragningar här. Det vore direkt oekonomiskt, anser Britt-Marie Jonsson.

<b>Äldre fängelser hotas</b>
Äldre fängelser där hyresavtalen är höga och snart går ut ligger däremot i farozonen. Paradoxalt nog kan tyckas, eftersom kriminalvården behöver 1000 anstaltsplatser de närmaste åren. Men lösningen kan bli att vissa modernare anstalter istället görs större. Britt-Marie Jonsson anser att överbeläggning på vissa anstalter, som redan nu förekommer, inte är någon bra lösning på problemet.
­ Vi måste både gasa och bromsa samtidigt, säger Britt-Marie Jonsson. Det är en väldigt stor utmaning för kriminalvården.
Att kriminalvården har hamnat i den här situationen, med ett galopperande budgetunderskott, beror enligt henne på att åklagare och domstolar numera arbetar effektivare. Dessutom har strafftiderna blivit längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om