Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kriminalvården är en rädd organisation"

Missnöjet med Kriminalvårdens ledning är stor i Norrköping, framför allt inom frivården. Det visar höstens medarbetarundersökning.- Kriminalvården är en rädd organisation, säger Josip Jovasevic på fackförbundet Seko.

NORRKÖPING2013-02-23 05:05

Folkbladet har tagit del av en medarbetarundersökning bland Kriminalvårdens anställda som genomfördes i december. Resultatet är nedslående och speglar en organisation med stora brister i ledarskap.

- Undersökningen visar på allvarliga brister i ledarskap som ledningen måste ta på allvar, säger Josip Jovasevic, regional representant för fackförbundet Seko.

Otillräckliga kunskaper

I Norrköping, både bland de anställda på häktet och inom frivården, finns ett stort missnöje med ledningen och den närmsta chefen.

Få av de anställda känner att deras närmsta chef kan hantera kritik, eller tar tillvara på deras synpunkter. Och bara 15 procent anser att deras närmsta chef har tillräckliga kunskaper för sitt uppdrag.

- Det speglar till viss del nedskärningarna som gjorts bland personalen som arbetar närmast de intagna. De har mindre tid, och det har säkert deras chefer också. Men att personalen inte känner förtroende för sina chefer - det är ytterst allvarligt, det påverkar ju hela verksamheten, säger Per Sunnerborn, ordförande för fackförbundet ST.

Handlingsplaner

Undersökningen ska fungera som underlag till förbättrad ledning och styrning inom myndigheten. Och tanken är att de anställda tillsammans med sina närmsta chefer ska upprätta handlingsplaner. Något som Josip Jovasevic inte tror kommer fungera eftersom undersökningen också visar att bara 30 procent av de anställda känner att de kan framföra kritik utan att det får negativa konsekvenser.

- Först får arbetsgruppen anonymt framföra svara på frågor om sin chef, sedan ska de tillsammans med samma chef upprätta en handlingsplan- det kommer aldrig fungera. Kriminalvården är en rädd organisation, och de anställda är livrädda för att drabbas av repressalier, säger Josip Jovasevic.

"Rädd arbetsmiljö"

Folkbladet har talat med flera anställda vid Kriminalvården i Norrköping, och de flesta håller med Josip Jovasevic. Det finns en utbredd oro över att behöva diskutera den framförda kritiken med sin chef.

- Vi lever och bedriver verksamhet i en väldigt rädd arbetsmiljö idag, och det avser alla grupper - även cheferna. Det är sorgligt, det här måste vi komma tillrätta med, säger Josip Jovasevic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om