Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriminalitet och missbruk bland unga som tas om hand

Antalet omedelbara omhändertaganden enligt Lagen om vård av unga, LVU, har minskat kraftigt i Norrköping. Men samtidigt blir de som omhändertas allt äldre med både kriminalitet och missbruksproblem.

NORRKÖPING2004-05-18 06:00
Länsstyrelsens rapport över antalet omhändertagna enligt LVU under förra året visar en klar minskning i Norrköping men en motsvarande ökning i Linköping.
- De här siffrorna kan tolkas både negativt och positivt. Antingen är man i Norrköping duktiga med ett förebyggande arbete så att många fångas upp i ett tidigare skeende eller så är man inte så uppmärksam på vilka som behöver omhändertas, säger Per Karlsson.
Därför riktar länsstyrelsen en uppmaning, både till Linköping och Norrköpings kommun, att se över siffrorna och vilken anledning som ligger bakom en så kraftig förändring. 2003 omhändertogs 23 barn och ungdomar i Norrköping vilket är 16 färre jämfört med året innan.

Blir allt äldre
Alarmerande är det däremot att de barn och ungdomar som omhändertas blir allt äldre vilket försvårar arbetet med ungdomarna. Av de 61 personer som blivit omhändertagna enligt LVU i Östergötland är det mer än hälften, 36 ungdomar, som är mellan 15 och 20 år gamla. Här finns också ofta både kriminalitet och missbruk med i bilden vilket i förlängningen kan leda till permanenta psykiska och fysiska skador och en ökande social utslagning.
- Ungdomar har en mer omfattande problematik idag och det är allvarligt. Då är prognosen svårare, förklarar Per Karlsson.
På ett år har gruppen där orsaken till ett omhändertagande är flera, till exempel kriminalitet och missbruk, mer än fördubblats, från 13 procent till 36 procent i Östergötland.
- Det är nog en av följderna med det allt hårdare samhällsklimatet. De svagare blir med utslagna, det är svårare att få fotfäste på både bostads- och arbetsmarknaden. Det ställs högre krav för att man ska få ett arbete idag, säger Per Karlsson.
För att finansierar sitt missbruk dras de unga in i kriminalitet. Därför anser länsstyrelsen att kommunernas arbete för att motverka missbruk hos ungdomar bör ha högsta prioritet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om