Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kriget i Ukraina påverkar byggandet: "Kan bli dyrare"

"Kriget i Ukraina påverkar oss. Det skapar osäkerhet med tillgången till material och vilket pris produkten kan handlas till", säger Alexander Gil, chef för projektutveckling hos Melander bygg.

Alexander Gil är chef för projektutveckling hos Melander bygg. Han ser med ökad oro på hur kriget i Ukraina påverkar priset på material.

Alexander Gil är chef för projektutveckling hos Melander bygg. Han ser med ökad oro på hur kriget i Ukraina påverkar priset på material.

Foto: Melander bygg

Norrköping2022-04-05 06:45

I en färsk lägesbild från Länsstyrelsen i Östergötland lyfts bland annat byggindustrin fram som en bransch drabbat av kriget i Ukraina. Det handlar främst om ökade materialpriser. Men även att många lastbilschaufförer är från Ukraina påverkar. Förarbrist försenar internationella transporter.

Alexander Gil är chef för projektutveckling hos Melander bygg i Norrköping. Han ser att kriget riskerar påverka branschen och företaget.

– Vi får dagligen information från leverantörer som flaggar för prisjusteringar och brist på material. I Italien tillverkas mycket kakel och klinkers. Där drivs fabrikerna med rysk gas. Det blir mer lönsamt att stänga fabrikerna än att tillverka kaklet. Det här kan betyda att projekt blir försenade. Även tillverkning av parkett påverkas. Här kommer materialet från länderna som nu är i krig. Lägg på att stålpriserna ändras varje dag. Men än så länge klarar vi att genomföra våra projekt, säger han.

Enligt branschorganisationen Byggföretagen finns det en stor oro bland företagen. Förutom materialpriserna är drivmedelspriserna och en segdragen cementkris ytterligare en lök på laxen för sektorn.

– Bedömningen vi gör är att priserna på dessa råvaror inte kommer att falla till de priser som var innan pandemin. Så detta kommer sannolikt att påverka till exempel hur många bostadsbyggen som kan påbörjas. Så kriget och cementkrisen, som ännu inte är löst, gör att det ser ganska prekärt ut för sektorn, sa nyligen Byggföretagens näringspolitiska chef, Tanja Rasmusson, i en intervju i tidningen Byggvärlden.

För Melander bygg har den tydligaste påverkan av kriget blivit att många av deras leverantörer lämnar många reservationer för leverans. Så även om bolaget klarar sig bra nu ser han att det finns en risk framöver om inte krisen upphör.

– Dels att det blir svårt att räkna på projekten när det gäller kostnad och tid. Det finns risker att projekt blir dyrare än vad vi räknade med och att de dessutom blir försenade, säger han.

Har krisen överraskat er?

– Det är klart att kriget påverkar oss. Men vi har ändå jobbat upp en beredskap under pandemin då det också uppstod problem med leveranser. Det finns även en förståelse och vilja i branschen att lösa problem, så det pågår många kreativa dialoger för att säkerställa att projekt blir genomförda, säger Alexander Gil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!