Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kräver licens för kamphund

Folkpartisterna Mathias Sundin och Peter Kjällkvist vill se en licens för att äga vissa hundraser. De menar till skillnad från samtliga riksdagspartier att den lagstiftning som finns inte räcker till.  - Många säger att det aldrig är hundens fel, men vi menar att det också kan vara rasens fel, och då ska det lagstiftas också mot den, säger Mathias Sundin.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-08-06 03:00
I dag kan vem som helst skaffa vilken hund som helst. Den lagstiftning som finns i dag träder in efter att något allvarligt har hänt. Då finns det restriktioner om att munkorg och koppel måste användas och att hunden testas mentalt. Men vilken typ av test det är och hur det ska gå till är inte bestämt. - Det skiftar från kommun till kommun. Lagstiftningen lämnar mycket att önska, säger Peter Kjällkvist som är föreståndare för ett hunddagis.- Lagförslaget är till att få bort hundar från dem som inte ska ha dem, samtidigt som seriösa ägare ska påverkas minimalt, säger Mathias Sundin.- Vi har sett flera incidenter runt om i Östergötland bara det senaste året. Med det här förslaget får vi en helhetslösning på problemet.Licenskrav
Grunden i förslaget är att hundraser delas in i fyra kategorier utifrån hur farliga de är. För att få äga en hund ur de båda farligaste kategorierna A och B kommer en licens att krävas. För att få sin licens ska hund och ägare genomgå en utbildning. Det är bruksklubbar som kommer att stå för utbildningen. Peter Kjällkvist menar att liknande utbildningar redan finns, de kostar mellan 900-1500 kronor brukar vara en gång i veckan under ungefär tio veckor.Dessutom krävs att en hund ur kategori A har ett tydligt syfte, att ägaren använder den som brukshund, exempelvis räddningshund eller vakthund. I kategori A hamnar kamphundar och vissa herde hundar. Som sällskapshund ska den inte få finnas. Peter Kjällkvist menar att dessa hundar inte passar för det.- De hundraserna är avlade att vara självständiga, sen går det så klart att påverka en del. Men det är som att träna en chihuahua att jaga älg, den är inte intresserad av det.För kategori C och D hamnar de flesta vanliga raserna. I kategori C ska ägarna uppmanas att gå utbildningen men inga krav ställs och ingen licens krävs.Utbildning
- Alla riksdagspartier är överens: dagens lagstiftning räcker. Men det finns en risk att de inte är så passiva det händer en allvarlig olycka, då skulle förmodligen några av dem vända 180 grader och en lag skulle hastas fram, säger Mathias Sundin.- Vi vill föra en lugn och sansad debatt nu, innan det har hänt något allvarligt. Om det gör det så kommer debatten att vända och det finns risk att vi får en dålig lag.För att få förslaget förankrat ska instanser som veterinärer, polisen, försäkringsbolag och kennlar få tycka till om förslaget. Duon hoppas att lagen blir verklighet inom två-tre år.
Exempel på indelningenligt Sundins förslag:A: Ovtjarka-raser (stora herdehundar), pitbull terrier, amerikansk StaffordshireB: Rottweiler, Dobermann, Boxer, American bulldog, SchäferC: Blodhund, Irländsk varghund, Collie, Grand DanoisD: övriga hundarBlandraser klassas efter av föräldrarna som har högst kategori.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om