Kräver åtgärder för att rädda fiskbeståndet

Kustfisket längs Östersjökusten riskerar att slås ut på grund av dramatiska förändringar i ekosystemet. Nu vill Länsstyrelsen att Havs- och vattenmyndigheten vidtar åtgärder. "Det är viktigt att få till en förändring för att rädda våra fiskebestånd", säger landshövdingen Carl Fredrik Graf.

Landshövdingen Carl Fredrik Graf är bekymrad över situation längs Östersjökusten där fiskebestånden riskerar att slås ut.

Landshövdingen Carl Fredrik Graf är bekymrad över situation längs Östersjökusten där fiskebestånden riskerar att slås ut.

Foto: Jeppe Gustafsson

Norrköping2019-10-30 16:00

De senaste åren har den kustnära fisken längs Östersjökusten minskat kraftigt.

Stora fiskebåtar dammsuger Östersjökusten på strömming vilket skapar obalans i ekosystemet.

Mycket av den strömming som ska gå in och leka i vikar längs med kusten, och som även är föda för andra fiskar, fiskas upp vilket i sin tur resulterar i mindre rovfisk.

Avsaknaden av rovfisk skapar i sin tur en allvarlig övergödningssituation.

– Östersjön mår inte bra helt enkelt. Det är en patient som behöver en rejäl behandling. Ska vi få ett hållbarare fiske och nå de hållbarhetsmål som satts upp krävs åtgärder.  Fisket har larmat om vikande strömmingsbestånd i många år och vi måste ta detta på yttersta allvar. Vi måste arbeta hårdare för en ekosystembaserad fiskeriförvaltning och en fördelning av fiskresurserna som i första hand ser till ekosystemets funktion och inte till ett optimerat fiskeuttag, säger Lars Gezelius, som arbetar med fiskefrågor på Länsstyrelsen Östergötland.

Länsstyrelserna i Östergötland och Stockholm ser allvarligt på situationen och har nu tillsammans skickat en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten där de uppmanar till åtgärder för att komma tillrätta med missförhållandena.

De vill se att myndigheten tar krafttag mot det storskaliga pelagiska fisket och att det begränsas geografiskt.

– Ett av problemen i dag är att den här trålningsverksamheten sker väldigt nära kusten. Det skulle kunna regleras mer hur nära kusten trålningen får ske, säger Lars.

Ett annat problem är att det sker en systematisk felrapportering av fördelningen av mellan skarpsill och strömming. 

Länsstyrelserna vill nu se att HaV agerar mot fartygsägarna på de storskaliga trålarna så att korrekta kontroller kan genomföras och föreslår att felrapporteringar i fisket ska ge kraftfulla sanktioner eller indragna tillstånd.

– Det är viktigt att få till en förändring för att rädda våra fiskbestånd. Havs- och vattenmyndigheten är ansvarig myndighet för fördelning av fiskresurserna medan länsstyrelsernas roll är att arbeta för utveckling av skärgårdsnäringar inom ramen för landsbygdspolitiken. Därför uppmanar vi till ett större hänsynstagande till förhållandena i ostkustens skärgårdar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Strömmingsbeståndet har varit vikande i många år och nu vill Länsstyrelserna i Östergötland och Stockholm se att åtgärder vidtas.
Strömmingsbeståndet har varit vikande i många år och nu vill Länsstyrelserna i Östergötland och Stockholm se att åtgärder vidtas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!