Kraven på simkunnighet olika i kommunens skolor
Snart är det sommar och då lockar sol och bad de flesta. Men inte alla Norrköpings skolor följer Livräddningssällskapets rekommendationer när det gäller simning. Barn- och ungdomsnämnden säger att skolorna i kommunen ändå lever upp till skolverkets krav. Folkbladet har gjort en stickprovskoll för att se hur stora skillnader det finns mellan skolornas simmål. Dessutom har vi sett Oxelbergens mellanstadieskola in action.
Fannie Andersson blir räddad av klasskamraten Josefine Karlsson. Det här skulle vi klara om det var på riktigt, säger de.
Foto:
Men alla skolor i Norrköping uppfyller inte dessa. Det finns också vissa skolor som sätter sina mål högre än så.
Det är tisdag eftermiddag och Oxelbergens mellanstadium är på Centralbadet för simtest. Eleverna ska hoppa i från kanten och doppa huvudet. Efter det ska de simma 200 meter bröstsim och 50 meter ryggsim. Dessutom ska de öva på att bogsera en kompis med hjälp av en livboj.
Alltid samma test
Nina Törnström, deras idrottslärare manar på.
- Doppa huvudet!
Nina Törnström har varit idrottslärare på Oxelbergskolan i 1,5 år och hon har inte märkt några problem på simlektionerna. Hon berättar att de börjar med simträning i tvåan på Oxelbergens skola. När eleverna går på mellanstadiet har man simprover varje år och det är alltid samma test. Det som eleverna har den här tisdagseftermiddagen.
- Vi jobbar intensivt med simkunnighet och det funkar bra, säger hon.
Josefine Karlsson, Ena Buinac och Fannie Andersson går i sexan. De har just genomfört simprovet och klarat av det.
- Det var jobbigt, berättar Josefine Karlsson och Fannie Andersson håller med.
Ena Buinac har gått i simning i fem år så hon tyckte det hela var en lätt match.
När det gäller livräddningen tror de alla tre att de skulle klara av det i en nödsituation om det krävdes.
- Vi har övat på livräddning sen trean, berättar Ena Buinac.
Olika mål
På Gustaf Adolfsskolan i Norrköping sätts det inga specifika simningsmål.
- Eleverna i årskurs två får simundervisning. Målet är att de ska vara simkunniga. De ska alltså kunna simma minst 25 meter och kunna hantera nödsituationer vid vatten. Om de inte kan simma efter årskurs två får de fortsatt simträning under årskurs tre, berättar rektor Cecilia Carlén.
Per Svensson är idrottslärare på Rambodalsskolan. Han berättar att eleverna där ska kunna simma 50 meter i årskurs fyra, 100 meter i årskurs fem och 200 meter, varav 50 på rygg i årskurs sex och sju.
Rosita Westerholm som är rektor på Grebyskolan berättar att de har som simkrav att femteklassare ska kunna simma 200 meter varav 50 på rygg. Dessutom ska de kunna hoppa i på djupt vatten. Med andra ord stämmer deras krav med livräddarsällskapets rekommendationer.
Skolverkets krav
Kerstin Tägtström i barn- och ungdomsnämnden i Norrköping berättar att alla skolor i kommunen fått fylla i ett formulär som rör simkunnigheten. Den statistik som kommit fram verkar leva upp till de krav som skolverket ställt. Ibland förekommer stickprovskontroller för att kontrollera att skolorna lever upp till lagen. Kraven är att elever ska kunna simma och hantera situationer vid vatten. Hur simundervisningen ser ut på olika skolor är olika. Vissa börjar med undervisningen i tvåan medan andra börjar senare. Sedan ligger viss undervisningen på Fritatid. Det vill säga på olika lov eller studiedagar.
De elever som inte kan simma i de högre klasserna får följa med de yngre eleverna tills de uppfyllt simkraven som finns. Simkunskaperna följs upp under årskurs sex till och med nio.
<b>Krav på simkunnighet varierar. Några skolor i urval:</b>
Diamanten: 50 meter, testar på klädsim + livräddning
Gustaf Adolfsskolan: 25 meter, hantera situationer vid vatten (åk 2)
Rambodalsskolan: 100 meter
Grebyskolan: 200 meter varav 50 meter rygg + hoppa i på djupt vatten
Oxelbergens skola: 250 meter varav 50 meter rygg + hoppa i på djupt vatten
Victoriaskolan: 200 meter varav 50 meter får vara ryggsim
Enebypark: 200 meter varav 50 meter rygg + bad- och is-vett
Karlshovsskolan: 250 meter valfri stil + dyka i från ?sockerbit?
Hagebyskolan: 200 meter varav 50 meter rygg
Hultdalskolan: 200 meter varav 50 meter rygg + livräddning, hantera situationer vid vatten