Att coronakrisen slagit hårt mot kultur- och idrottslivet är uppenbart i tider då vi måste hålla avstånd och tillställningar med fler än 50 personer måste ställas in. En av de norrköpingsföreningar som drabbats hårt är Teater Pelikanen. Alla deras 50 föreställningar under mars, april och maj ställdes in vilket innebär att skådespelare och producent inte får några löner.
– Det är en jättekris för oss, säger Eva Carlsson.
Baiba Pumpure från Norrköpings balettförening berättar att de ännu inte drabbats påtagligt av krisen. Eftersom balett är en dans där det enklare går att hålla avstånd har de efter drygt en månads paus kunnat återuppta undervisningen.
– Vi har inga föräldrar med i rummet och håller avstånd, berättar hon.
Hon misstänker dock att de kan komma att drabbas längre fram.
– I vanliga fall väcker vi intresse genom föreställningarna och de är ju inställda nu. Sen vet vi inte om alla elever kommer tillbaka till hösten på grund av det här.
Kultur- och fritidsnämnden har nu beslutat att anta ett antal åtgärder för att underlätta för föreningarna under krisen. Bland annat tas fasta ansökningsdatum för produktions- och verksamhetsbidrag bort och ansökningar kan lämnas in under hela året. Föreningar kan också få förlängd betalningstid på hyror och medlemsbidraget för nästa år utgår från medlemsantalet år 2019 istället för krisens 2020.
– Jag tror att det varit bra att vi skyndat långsamt, säger Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, om varför åtgärderna dröjt tills nu.
– Det ger oss bättre förutsättningar att göra rätt saker, än att vi skyndar på och behöver göra om.
Regeringen har sedan tidigare tagit fram ett statligt stöd på en miljard kronor till kultur- och idrottslivet i Sverige. Föreningar kan där ansöka om pengar för förlorade intäkter. Kommunens åtgärder är tänkta att vara ett kompelement till det.
Men Vänsterpartiet tycker inte att åtgärderna räcker. De vill utöver dessa instifta en kommunfond dit föreningar kan vända sig för att få pengar för uteblivna intäkter och kostnader som inte kan dras ned:
– Vi tror att det finns flertalet föreningar som hamnar mellan stolarna, både med stöden från regeringen och kommunen, säger Olof Carlstein (V), ledamot i kultur- och fritidsnämnden.
– Det finns många mindre föreningar som inte tar del av verksamhets- och produktionsbidrag. De förlorar istället pengar på till exempel utebliven försäljning vid fotbollsmatcher eller har medlemmar som nu inte kan betala medlemsavgifter. En fond är ett sätt att säkra föreningarnas ekonomi, fortsätter han.
Vänsterpartiets förslag är att vissa regler ska vara uppfyllda för att få pengar ur fonden och att det ska finnas ett tak för hur mycket varje förening kan få. Till en början vill de avsätta två miljoner till detta.
– Vårt förslag är att det tas från det överskott vi nu har i nämnden.
Men Olle Johansson (S) tror inte på någon fond. Han vill hellre ha en fortsatt dialog med föreningarna och titta på vilka andra åtgärder man skulle kunna vidta.
– Det kommer finnas ett behov av stöd i sommar och nu får vi titta på vilken struktur vi kan ta fram för det, säger han.
För Baiba Pumpure och Eva Carlsson kommer åtgärderna som en glad överaskning och de är båda positiva. Eva Carlsson ser redan en nytta med de borttagna ansökningsdatumen:
– Nu kan vi kanske söka något i sommar istället!