Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kranvattnet från Glan - värt att tävla med

På onsdag tävlar Norrköping om Sveriges renaste kranvatten.
Och det med vatten från en kran på, av alla ställen, Racketstadion. Som sålunda får representera Norrköping.

Kranvattnet i Norrköping - rent så det räcker för att gå vidare i nästa veckas tävling?
Foto: Scanpix

Kranvattnet i Norrköping - rent så det räcker för att gå vidare i nästa veckas tävling? Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-09-09 06:00
Nu närmast handlar det om regionfinal i Linköping, där två kommuner går vidare till riksfinalen i Stockholm i november. Juryn vid regionfinalen kommer att ha sin stomme från tidningen Allt om Mat:s vinprovargrupp.
Det är smaken på vattnet som bedöms - även om man också måste lämna in en mer teknisk beskrivning, en analys av vattnet.

Glan bäst
Norrköpings kommun ställer upp med vatten från Glan, renat i vattenverket i Borg. Glan är ju också kommunens helt dominerande dricksvattentäkt.
Louise Lindström, informationsansvarig på Norrköping Vatten (som kommunen nu, efter centrala påtryckningar, återtagit från Sydkraft) omtalar att man då och då genomfört tester bland Norrköpingsbor. Förutom Glanvattnet har man då också haft mineralvatten samt vatten från andra dricksvattentäkter inom Norrköpings kommun.
- Då har Glan-vattnet oftast vunnit, folk har tyckt att det har varit godast. Men det kan förstås också bero på, att man vant sig vid att det är så som vatten ska smaka.
Ungefär 100 000 av Norrköpings drygt 120 000 invånare får sitt dricksvatten från Glan. Där ingår även de som bor i Skärblacka, som ju för övrigt har ett eget vattenverk.
Därutöver tar Åby sitt vatten från Glottern, och Östra Husby och Kättinge har sin egna små täkter.

Grundvatten
Det har också Strömsfors. Där handlar det om en grundvattentäkt (medan Glanvattnet ju är ytvatten), och det var med vatten därifrån som Norrköping deltog i denna tävling när det senast begav sig, år 1997 - och då fick en skaplig placering.
Sedan dess har reglerna dock ändrats. Den här gången ska vattenprovet hämtas från kran i valfri offentlig byggnad i deltagande kommuners centralort.
Antagligen vill arrangören, Svenskt Vatten, se till att kommunerna tävlar med det vatten som invånarna i allmänhet dricker - och inte med något specialvatten från avlägsen och begränsad källa.
Redan har 178 kommuner anmält sig. Därmed är 1997 års siffra redan med råge slagen, den gången var det 144 tävlande.

<B>+ Men varför då vatten från en kran just på Racketstadion?</B>
Jo, dels så ligger detta ju nära Borgs vattenverk - något som måhända kan vara en fördel. Och sedan finns ju också gott om utrymme för ett litet arrangemang där, i samband med att tävlingsvattnet kranas upp på tisdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om