"Kränkt och förnedrad"
NORRKÖPINGMikael, 22, blev misshandlad på gatan, helt oprovocerat våld, enligt honom själv. Han hade hämtat snus i sin bil när han fick ett hårt slag i huvudet bakifrån varpå han blev sparkad och slagen.- Jag har blivit förnedrad. Totalt kränkt, säger han om misshandeln.- Det går inte att förklara hur det känns när man blivit utsatt för brott.
Den var en tidig kväll en vanlig fredag i november förra året. Mikael som var på besök hos en anhörig hade glömt snuset i bilen och gick ut för att hämta det. På väg tillbaka fick han plötsligt ett hårt slag i huvudet med något föremål.
- Det var som om någon kastat en hård sten från himlen rätt i huvudet.
Gärningsmännen, som var minst två, kom bakifrån. De sparkade och slog Mikael och han minns att han hörde hur de pratade om att ha ihjäl honom.
- Jag trodde att jag skulle dö, eller bli invalid.
"Nu sticker vi", sa en av dem sedan och han såg hur de försvann in i en lägenhet i närheten.
- Det rann blod över hela ansiktet. Jag tog mig till närmaste dörr och ringde på för att få hjälp. De tryckte en handduk i huvudet på mig och vi ringde polis och ambulans.
På akuten blev han sydd med sju stygn. Därefter fick han ligga stilla hemma i sängen i två veckor, med hjärnskakning, utan att kunna göra något.
- Det var en tuff period.
Det som hänt kände nästan overkligt, som en filmhändelse, eller en dröm. Samtidigt fanns rädslan, och vreden.
<b>Många obesvarade frågor</b>
Han tror själv att gärningsmännen tog fel på person. Någon annan förklaring har han inte till överfallet.
- De här herrarna är helt okända för mig.
Polisen hörde personerna som fanns i den lägenhet som Mikael pekat ut. Där hittades också en batong. Förundersökning pågår, Mikael var på förhör hos polisen för bara någon vecka sedan. Ännu har inte åklagare tagit ställning till eventuellt åtal. De misstänkta har en annan version av vad som hänt, och påstår att Mikael försökt tränga sig in hos dem.
Mikael säger att han hela tiden fått jaga information för att få veta vad som händer, och att han mötts av förklaringar som "polisen har mycket att göra" och "bristande resurser". Många frågor har snurrat i huvudet: Var gärningsmännen påverkade? Vad händer med dem nu? Varför greps de inte av polisen?
- Jag kände mig inte trygg och fick dålig information.
Mikael upplever också att rättsprocessen tar lång tid.
<b>Måste gå vidare </b>
Han berättar att han själv fått söka hjälp, hos Brottsofferjouren - där han fått hjälp med allt från försäkringsfrågor till samtal om existentiella frågor - och hos en psykolog, för att bearbeta händelsen. Han tycker att det brister i information om vilken hjälp man kan få, att en del poliser är hjälpsamma medan andra tycker att "äsch, några smällar".
Efter misshandeln har Mikael blivit försiktigare, mer iakttagande och tappat något av sin tillit till sina medmänniskor. Han utgår inte längre från att alla i omgivningen vill väl.
- Jag har blivit förnedrad. Totalt kränkt, säger han om misshandeln som han upplever som om någon spottat på honom, som om han inte var något värd.
- Det går inte att förklara hur det känns när man blivit utsatt för brott.
Samtidigt måste man gå vidare, och försöka tänka positivt, menar han. Han siktar sedan tidigare på att läsa juridik, att bli advokat. Det han själv råkat ut för är en erfarenhet han helst skulle velat vara utan, men när nu verkligheten är sådan kan han använda sig av den, för en större förståelse av andra, menar han. Han har också gått med som stödperson i Brottsofferjouren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!