Kränkningarna har minskat i Norrköping

Anmälningar som rör kränkande behandling i skolan minskar i Norrköping. Från 17 anmälningar 2013 till 14 anmälningar under förra året.

Stephan Andersson.

Stephan Andersson.

Foto: Carolina Nilsson

NORRKÖPING2015-03-09 12:00

– Jag vill tro att minskningen beror på min roll, som barn- och elevombud. Min funktion är att tillvarata elevernas rättigheter. Jag är också med och stödjer föräldrarna i mötet med skolan, när de upplever att skolan inte tar dem på allvar, säger Stephan Andersson.

Enligt Stephan Andersson visar all forskning att om skolan ska lyckas att minska kränkningarna, så måste även eleverna vara delaktiga i det arbetet och förhållningssättet måste genomsyra hela skolans verksamhet.

– Jag är själv ute mycket i skolorna och föreläser om värdegrundsfrågor. Det är synen på barn som måste förändras och det håller den på att göra. Kränkningar som görs mot barn är lika allvarliga som de som sker mot vuxna. Skolan måste ta det barnen säger på allvar och utreda allting, konstaterar Stephan Andersson.

För skolan är en arbetsplats för de unga konstaterar Stephan Andersson. Skollagen är dessutom mycket tydlig i att inget barns värdighet ska kränkas, enligt Stephan Andersson.

– Jag vill inte att någon elev ska lämna skolan som har varit kränkt under hela sin skoltid, säger Stephan Andersson.

Statistiken visar också att få kränkningar anmäls på gymnasiet. Stephan Andersson stödjer sig på forskningen, när han menar att det visst förekommer kränkningar i gymnasiet, men att dessa istället resulterar i avhopp från gymnasieskolan.

– Ungdomarna verkar inte ha någon tilltro till att vuxenvärlden ska kunna hjälpa dem och därför ser de ingen annan utväg än att lämna skolan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om