Medarbetarna i Norrköpings kommun har under våren fått tycka till om sin arbetsgivare och arbetsmiljö i en webbaserad medarbetarundersökning. Sammanlagt har 8 442 enkäter skickats ut, och 74 procent har svarat.
- Det är ett omfattande material. Med resultatrapporterna för varje förvaltning, och arbetsplats, kan vi förstå och jobba vidare med våra utvecklingsområden, säger personalchef Per-Olov Strandberg.
StressStress och kränkande särbehandling är punkter som sticker ut i undersökningen. Nio procent av de tillfrågande upplever att de utsatts för kränkande särbehandling av en chef eller arbetskamrat de senaste tolv månaderna. Det är över snittet, enligt företaget som utfört undersökningen.
- Att gå till jobbet och ha ont i magen är helt oacceptabelt. Här har alla ett ansvar. Det gäller att visa civilkurage, och att vi alla verkligen reagerar och tar det här på allvar, säger Per-Olov Strandberg.
Antalet anställda som upplever att de har för mycket att göra på jobbet har ökat från 28 till 29 procent sedan den senaste medarbetarundersökningen 2011. Även där ligger kommunen över snittet.
RiskzonTio procent av medarbetarna befinner sig i riskzonen beträffande stress. Utbildningskontorets medarbetare är mest stressade, tätt följd av de anställda på socialkontoret och arbetsmarknadskontoret . Tillsammans med tekniska kontoret och kommunservice står de för den sammanlagda stressökning som skett inom kommunen sedan 2011.
Bra cheferFörutom kommunstyrelsens anställda, känner medarbetarna inom vård och omsorg minst stress enligt undersökningen.
- Stress kan upplevas väldigt olika beroende på arbetsplats. Men oavsett, så är det ett problem som varje förvaltning inom kommunen måste arbeta med, säger Per-Olov Strandberg.
Mest nöjda är kommunens anställda med sina kolleger, som de upplever att de får stöd av. Även cheferna fick högre betyg än vid förra undersökningen.
Många anställda känner stolthet att arbeta inom kommunen, något man arbetat aktivt för att stärka sedan förra undersökningstillfället.