Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kränkningar på jobbet problem i kommunen

Stressen har blivit mindre än för två år sedan. Men kränkningarna är fortfarande ett stort problem. Det visar kommunens senaste medarbetarenkät. "Tyvärr speglar den samhället i stort," säger personaldirektör Per-Olov Strandberg.

Det är fortfarande många som upplever sig kränkta på jobbet i Norrköpings kommun. Det visar den senaste medarbetarenkäten.

Det är fortfarande många som upplever sig kränkta på jobbet i Norrköpings kommun. Det visar den senaste medarbetarenkäten.

Foto: Henrik Radhe

norrköping2015-04-16 20:31

Vartannat år genomför Norrköpings kommun en webb-baserad undersökning där syftet är att kartlägga styrkor och utvecklingsområden, enligt medarbetarna själva, inom organisationen. Över 7 000 av kommunens medarbetare svarade – nästan tre av fyra som tillfrågats.

Och nästan alla frågeområden har ett genomsnittligt bättre resultat än tidigare.

–  Det är en positiv rörelse på alla variabler – utom vad gäller kränkningar. Där ligger vi på samma nivå. De anställda talar väl om kommunen, man trivs med sitt jobb och man rekommenderar andra att ta jobb här. Det är viktigt för oss, säger Per-Olov Strandberg.

Vid en jämförelse med förra medarbetarundersökningen, som genomfördes 2013, ser man starkast utveckling inom engagemangsfrågorna som handlar om just stoltheten att arbeta i kommunen.

– Det är glädjande att våra medarbetare känner en ökad stolthet över att jobba hos oss med de viktiga verksamheter vi har. Över 90 procent svarar att man alltid anstränger sig för att våra brukare och invånare ska vara nöjda med våra tjänster, säger kommundirektören Åsa Byman Falck.

Men kränkningar upplevs fortfarande som ett stort problem. Nio procent av de tillfrågade svarade att de känner sig kränkta av arbetskamrater eller chefer. Det är lika många som för två år sedan. Tre procent anser sig också utsatta för diskriminering och en procent har känt att de utsatts för sexuella trakasserier. I samtliga fall gäller nolltolerans från kommunens sida.

– Vi har satt igång ett rätt så stort arbete under våren, med seminarieserier och en kunskapsöversikt tillsammans med universitet i Linköping. Vi kommer att lägga en strategi för hur vi ska jobba med det som vi kallar robust samarbetskultur, för att tidigt hantera konflikter. Det börjar i regel med mobbing. Vi har intensifierat det arbetet under hösten och våren.

Förvånad att det inte gått åt rätt håll?

– Det som är tråkigt är att det ser ut så här i stora organisationer, resultaten är inte på något sätt unika för Norrköping. Vi är ett tvärsnitt av riket, en spegelbild av samhället i stort, men det är ingen ursäkt. Det visar bara vilket svårt område det är att jobba med.

Stressig arbetsmiljö är ett annat bekymmer. Där har "stressindex" i alla fall sjunkit en procent från förra enkäten. Men nästan var fjärde som svarat menar att arbetsbelastningen har negativ effekt på hälsan.

– Om man bryter ned statistiken på förvaltningsnivå kan man se de stora variationerna. Där syns till exempel att utbildningskontorets stresstal minskade med tre procentenheter.

– Samtidigt är det ju så att stress kan man hantera under perioder. Och tittar man på bygg- och miljökontoret så ser alla andra värden i undersökningen mycket positiva ut. Det är likadant på arbetsmarknadskontoret. Och det är intressant att de stora förvaltningarnas stresstal sjunker, säger Per-Olov Strandberg och nämner utbildningskontoret, socialkontoret samt vård- och omsorg.

Till det övergripande resultatets styrkor hör särskilt tydligheten kring arbetsplatsens mål och medarbetarnas ansvar, samarbetet på arbetsplatsen, tillgången till information för det arbetet kräver och närmaste chefs ledarskap.

– Samtliga resultat visar på en tydlig rörelse och utveckling i rätt riktning, även inom de områden som i föregående undersökning identifierades som utvecklingsområden, säger Eva Vikmång, personalutskottets ordförande i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om