Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Krångligt att lämna valsedlar för småpartierna

Alla partier måste själva lämna sina valsedlar med namnlistor på till de 88 vallokalerna i kommunen. Det här blir extra komplicerat för småpartierna. "Det är som gjort för att det ska vara krångligt och skapar väldigt mycket resande", säger Stefan Holgersson, första namn på Ytterområdespartiets lista.

I Upplands Väsby kommun har de infört att alla vallokaler tar emot valsedlar på samma tid som att förenkla systemet, något som Stefan Holgersson, första namn på Ytterområdespartiets lista, tycker borde införas även här.

I Upplands Väsby kommun har de infört att alla vallokaler tar emot valsedlar på samma tid som att förenkla systemet, något som Stefan Holgersson, första namn på Ytterområdespartiets lista, tycker borde införas även här.

Foto: Peter Jigerström

Norrköping2022-09-07 16:00

Valnämnden i kommunen har skyldighet att dela ut valsedlar åt partier som har fått minst en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen, eller som redan är representerade i kommun- eller regionfullmäktige. 

– Jag hörde av mig i god tid och frågade om man kunde få lämna in valsedlarna på ett ställe, till exempel på Rosen. De ska ju ändå distribuera alla andra valsedlar till vallokalerna, säger Stefan Holgersson, som fick ett nekande svar på den frågan.

Det som valnämnden delar ut är dock bara blanka valsedlar och valsedlar med partibeteckning, och inte de med namnlistor. Det gör att alla partier själva måste ta kontakt med respektive ordförande för de 88 vallokalerna och bestämma tid för överlämning av valsedlarna. På måndagen hade Stefan Holgersson fått kontakt med 17 av de 88 lagledarna. Och det är inte så att det är synkade tider för att underlätta överlämningen. Krokek exempelvis har fyra olika vallokaler med fyra olika tider då de är öppna för att förbereda valet. 

– Antingen får man åka dit fyra gånger samma dag eller så får en person sitta och vänta och då blir en person låst där.

För Ytterområdespartiet, ett nystartat parti som fokuserar på frågor som berör just ytterområdena, blir det svårt att hinna ta sig ut till alla vallokaler.

– Systemet är verkligen gjort för de etablerade partierna och försvårar för de små, säger han.

Hur ska ni lösa det?

– Det måste vi ju göra, men det är stor logistik. Vi får väl strunta i att lägga lappar på vissa håll i värsta fall. Det är långa avstånd vi ska täcka på begränsad tid.

Stefan Holgersson är kritisk till upplägget, framför allt ur miljösynpunkt.

– Att alla partier ska sitta och köra ut till 88 kontor, det blir många mil, när kommunen ändå kör ut de andra listorna. 

Inger Petersson, ordförande i valnämnden, säger att hon är medveten om kritiken.

– Absolut, jag vet att de är missbelåtna och tycker att vi ska ta över det här, men det har vi tagit beslut om att vi inte ska. 

Finns det kritik även från de etablerade partierna?

– Inte på samma sätt, men det är klart att alla skulle tycka att det var bra om vi tog hand om det. Men det är en jättestor apparat och vi skulle behöva utöka vårt förråd exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!