Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kraftsamling i kommunen gav ungdomar feriejobb

Alla ungdomar som lovats feriearbete i Norrköpings kommun, men för vilka coronaviruset satte stopp, har fått ersättningsplatser.

Ungdomar som feriearbetar med Håll Norrköping Rent.

Ungdomar som feriearbetar med Håll Norrköping Rent.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2020-06-30 15:00

Inför sommaren satte covid-19 stopp för feriearbete på både Stadium Sports Camp och inom förskolan i Norrköping. Sammanlagt rörde det 140 platser. 

Nu står det klart att arbetsmarknadsenheten inom Norrköpings kommun har lyckats hitta ersättningsplatser för samtliga ungdomar som behövde få hjälp med ett nytt feriejobb. 

– Det har utförts ett omfattande arbete inom arbetsmarknadsenheten och har även varit en kraftsamling inom hela kommunen för att under en kort period hitta nya arbetsplatser för ungdomarna. Vi är väldigt glada över att alla som var fortsatt intresserade av arbete nu också kunnat få ett jobb, säger Åsa Esaiasson, tf arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör.

Fokus har legat på att hitta ersättningsplatser för de 130 personer som hade lovats arbete på Stadium Sports Camp samt 10 personer som lovats arbete inom förskolan. Av dessa 140 ungdomar var det 121 personer som fortfarande var intresserade av att få ett feriejobb. I samarbete med kollegor runt om i kommunen har arbetsmarknadsenheten till slut kunnat erbjuda hela 133 feriejobbplatser.

På samhällsbyggnadskontoret har sammanlagt 32 helt nya platser tagits fram, åtta av dem inom projektet Håll Norrköping Rent. Där arbetar ungdomarna med att skapa en positiv beteendepåverkan gällande nedskräpning.

– Vi ser väldigt positivt på detta eftersom vi anser att ungdomar är en viktig nyckel till att nå en bredare målgrupp gällande frågan om nedskräpning, säger Josefine Fälth, projektledare Håll Norrköping Rent.

Ungdomarna har arbetat med en mini-bin, en liten portabel plåtask där man kan fimpa/lägga sitt snus eller tuggummi direkt i asken. De har också tagit fram en broschyr om vad det kostar att hålla Norrköping rent varje år.

Dessutom har de med hjälp av spårvagnsverkstaden lackerat om 10 papperskorgar till mer synliga färger för att göra dem lättare att hitta. Det kommer även att målas hopphagar vid ett antal papperskorgar för att göra det roligare att kasta skräp.

– Det känns meningsfullt att arbeta med de här frågorna. Vi har alla ett ansvar över staden som vi bor i och vi vill visa att ungdomars idéer faktiskt fungerar, säger Rahaf Isam, en av de åtta ungdomarna.

Andra områden där man kunnat erbjuda nya platser är Daycamp och Folkparken där kultur- och fritidskontoret samarbetar med KFUM, Visualiseringscenter, Konstmuseet, samt inom kommunstyrelsens kontor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!