Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kraftsamling i ett ansträngt läge

Grundskolan och gymnasieskolan har fått totalt cirka 1 000 nyanlända elever. En av de utmaningar som följer i flyktingkrisens spår.

Nyckelpersoner. Lars Stjernkvist (S), utredare Tommy Fabricius, kommundirektör Åsa Byman Falck, socialdirektör Yvonne Thilander, utbildningsdirektör Mats Olsson och Pernilla Thott Ljung, förvaltningschef för Arbetsmarknadskontoret.

Nyckelpersoner. Lars Stjernkvist (S), utredare Tommy Fabricius, kommundirektör Åsa Byman Falck, socialdirektör Yvonne Thilander, utbildningsdirektör Mats Olsson och Pernilla Thott Ljung, förvaltningschef för Arbetsmarknadskontoret.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2015-11-25 08:30

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) kallade på tisdagen till en pressträff om vad kommunen gör akut, men också på sikt, för att möta flyktingströmmarna.

Ekonomiskt tar staten sitt ansvar, menar han, men för kommunen på sikt är nyckelfrågan att få de nyanlända i jobb.

Han kommenterade också de dramatiska förändringar av asylpolitiken som regeringen samma dag presenterade.

– Jag tycker att förslagen är rimliga i det läge vi har, säger Lars Stjernkvist.

Senast något påverkade samhället på ett så genomgripande sätt var den ekonomiska krisen i början på 1990-talet, menar han, en kris som tvingade fram förändringar politiskt, och som ledde till kraftsamling.

På samma sätt som man då lyckades hålla fast i den "moraliska ledstången" menar han att man måste göra det också nu, genom att värna asylrätten.

Flyktingsamordningen i Norrköping är på samma gång en bostadsakut. Kommundirektör Åsa Byman Falck talade om en "ordentlig utmaning".

– Det är en ansträngd och besvärlig situation, säger Tommy Fabricius, utredare vid kommunstyrelsens kontor, som betonar att det är inte bara tak över huvudet som behövs, utan också personal som tar emot.

Norrköping har en dubbel roll som både ankomst- och anvisningskommun för ensamkommande barn. Ankomst- eller transitboende är ett tillfälligt boende, på högst en vecka, innan ungdomarna slussas vidare i landet. De ungdomar som anvisats plats för att stanna i Norrköping, övervägande från Afghanistan, är i dag cirka 300. 2016 planerar kommunen för ett mottagande av ytterligare 500. Det kan bli aktuellt med modulhus.

Kommunen har öppnat flera nya boenden i höst och försöker bereda platser på HVB-hem som klarar ett mottagande av 20 ensamkommande barn per vecka året ut.

Anvisningarna till Norrköping kan stoppas året ut om kommunen skriver avtal om att istället utöka transitplatserna, med ungefär 50, en busslast i veckan, för att avlasta Malmö.

– Går vi in och tar det ansvaret ska vi kunna säga nej, inte ens få frågan, "tar ni evakueringsboende för alla", säger socialdirektör Yvonne Thilander.

Det är socialtjänsten, överförmyndarenheten, utbildningskontoret och bostadssidan som är mest pressade i Norrköping just nu. Arbetsmarknadskontoret påverkas först på sikt, vid årsskiftet 2016/2017, då dagens flyktingar får uppehållstillstånd.

Antalet nyanlända elever i grundskolan beräknas i år landa på cirka 600 och på gymnasiet drygt 400.

I grundskolan finns det en mottagningsskola med 110 elever på lilla De Geer-skolan. 60 barn står i kö.

Efter några veckors kartläggning i mottagningsskolan placeras man i en ordinarie klass på en skola, men inleder studierna i en förberedelseklass.

Proppen i systemet just nu är en kapacitetsbrist ute på skolorna.

På gymnasiet finns det 300 elever på språkintroduktion på Holmstagatan, 50 (snart 70) elever på Eber, 60 elever som får plats på SFI och 34 i kö.

Det finns ett stort behov av lärare, socionomer och tolkar i Norrköping framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om